Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χαρίζουν την γή με αποικιακούς όρους

Χαρίζουν την Ελλάδα με προνομιακούς όρους και με συνοπτικές διαδικασίες. Παγιωμένες διαδικασίες που ίσχυαν για δεκαετίες και τις οποίες ακολούθησαν όλοι οι έλληνες προκειμένου είτε να κτίσουν ένα σπίτι είτε ένα επαγγελματικό κτίριο ανατρέπονται ΜΟΝΟ, για τους επενδυτές που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα , ουσιαστικά εφαρμόζεται μία πολιτικής δύο ταχυτήτων. Η μία «τάχυτητα» περιλαμβάνει όλους τους έλληνες και ξένους που δεν έχουν ψωνίσει από τα «φιλέτα» του Δημοσίου και οι άλλη «ταχύτητα» τους «σωτήρες» επενδυτές .

Το Μεσοπρόθεσμο, προβλέπει την αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών με συντελεστές δόμησης από 0,2 έως 0,4 (π.χ. 0,2 για τουριστικές επενδύσεις, 0,3 για επιχειρηματικά πάρκα, 0,4 για θεματικά πάρκα, εμπορικά κέντρα, μεταφορικές και περιβαλλοντικές υποδομές). Προβλέπει ανώτερο ποσοστό κάλυψης της τάξεως του 50% και παρεκκλίσεις του ΓΟΚ σε ότι αφορά στο ύψος των εγκαταστάσεων – κτιρίων, ανάλογα με την αρχιτεκτονική ή άλλη τεχνική μελέτη. Οι οικοδομικές άδειες του έργου θα εκδίδονται εντός 60 ημερών από την υποβολή πλήρους φακέλου στην αρμόδια διεύθυνση Οικοδομικών – Κτιριοδομικών Κανονισμών. Επιπλέον, επιτρέπεται η παραχώρηση στον επενδυτή για διάστημα 50 ετών της αποκλειστικής χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας, ενώ αποκτά δυνατότητα κατασκευής και χρήσης λιμενικών έργων. Καθιερώνεται, επίσης, το «δικαίωμα της επιφάνειας» επί δημοσίων κτημάτων, σύμφωνα με το οποίο ο ιδιώτης επενδυτής αποκτά εμπράγματο δικαίωμα σε κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις που αναγείρονται πάνω σε ακίνητο που δεν αποτελεί δική του ιδιοκτησία. Την κυριότητα του ακινήτου έχει το δημόσιο, αλλά ο επενδυτής το εκμεταλλεύεται έναντι τιμήματος (εδαφονόμιο) που καταβάλει τον ιδιοκτήτη. Η διάρκεια αυτού του δικαιώματος ξεκινά από τα πέντε χρόνια και μπορεί να φτάσει τα 50 έτη, με δυνατότητα παράτασης.

Σημειώνεται ότι το «δικαίωμα της επιφάνειας» μπορεί να μεταβιβασθεί, να εισφερθεί σε εταιρεία, ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη σύσταση υποθήκης, την εγγραφή προσημείωσης και τη σύσταση πραγματικών δουλειών.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki