Βροχή προστίμων απειλείται μέσα στο καλοκαίρι του 2021 για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, έναν χρόνο αργότερα από ό,τι έλεγε πέρυσι ο Κωστής Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην πανδημία, ενώ σε τηλε-συνέντευξη Τύπου χθες προσπάθησε να δώσει την εικόνα ότι οι διαδικασίες ψηφιακοποίησης προχωρούν ταχύτατα, πολλές εργασίες μπορούν ήδη να γίνουν εξ αποστάσεως και όλα αυτά χάρη και στην καλή συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Την ίδια αυτή «καλή συνεργασία» επικαλέστηκε και όταν δέχθηκε ερώτημα για το εάν θεωρεί «ρεαλιστική» την απόσπαση του Εθνικού Κτηματολογίου από το υπουργείο του και τη μετακίνησή του στο χαρτοφυλάκιο του κ. Πιερρακάκη. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο αυτής της μετακίνησης είχε κυκλοφορήσει πριν από εβδομάδες, δημιουργώντας ανησυχία στο επιτελείο του Κωστή Χατζηδάκη.
Τότε η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, αλλά χθες, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε μόνον: «Εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε, δεν είναι δικές μας οι αποφάσεις, προσπαθεί η διοίκηση του Κτηματολογίου να κάνει τη δουλειά της σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι».
Ο κ. Χατζηδάκης άκουσε την πλειονότητα των ερωτήσεων να αφορά το περιεχόμενο των προστίμων που θα επιβληθούν για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων. Εκεί, απαντούσε με επιμονή ότι έχει προβλεφθεί στον πρόσφατο νόμο 4759 άρθρο που ορίζει τη διαδικασία η οποία και θα τηρηθεί. Δηλαδή, σε 6 μήνες θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, ενώ τα πρόστιμα θα κυμαίνονται μεταξύ 300 και 2.000 ευρώ.
Δεν απάντησε για το πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα και κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν στην υποβολή των δηλώσεων: «Το έχει κάνει η πλειονότητα, δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο», έλεγε γελώντας. «Δεν είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αν ήταν θα τα είχαμε επιβάλει εδώ και 17 μήνες», πρόσθεσε. «Ζητούμε από όλους να βοηθήσουν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου για να μη μένουν όμηροι της καθυστέρησης οι συνεπείς», κατέληξε, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο το τελικό ύψος των προστίμων να διαφοροποιηθεί.
Σε ερωτήσεις για άλλες εκκρεμότητες οικονομικού χαρακτήρα, όπως το «κτηματόσημο» των 35 ευρώ που σε κάποιες κατηγορίες δεν έχει εισπραχθεί, το 1 τοις χιλίοις επί της αξίας του δικαιώματος αλλά και πρόστιμα που επιβλήθηκαν παλαιότερα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πότε όλα τα παραπάνω θα καταστούν απαιτητά.
Ειδικά για τα παλιά πρόστιμα, ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου είπε πως δεν γινόταν να μπουν σε καθεστώς αναστολής, αφού αυτό θα δημιουργούσε εμπλοκές σε διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει. Με βάση όσα ανέφερε η ηγεσία του ΥΠΕΝ, μέσα στο 2021 πρόκειται:
● Το σύνολο των παλαιών Υποθηκοφυλακείων να μετεξελιχθούν σε Κτηματολογικά Γραφεία που θα παρέχουν τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες.
● Θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες, Κρήτη, Κέρκυρα και Θεσπρωτία, δηλαδή το 7% της χώρας που είχε μείνει εκτός διαδικασίας. Στο υπόλοιπο 93% της χώρας, η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%.
● Στο τέλος του χρόνου, εκτός απροόπτου, θα υπάρχει Κτηματολόγιο για το 37% των συνολικών δικαιωμάτων επί ακινήτων. Το 40% θα είναι στη φάση της ανάρτησης/προανάρτησης και το 16% στη φάση των ενστάσεων.
Οι 4 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσίασε ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης είναι:
1) Αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων από τα Κτηματολογικά Γραφεία που έχουν ενταχθεί στον Φορέα.
2) Παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση στα Κτηματολογικά Γραφεία.
3) Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συντάκτες τους.
4) Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το κτηματολογικό διάγραμμα - Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει τη δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων.