Βουνό τα παράπονα από χιλιάδες μηχανικούς που ανέλαβαν να εντάξουν ακίνητα πελατών τους στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» και είδαν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται εντός... δευτερολέπτων. Σήμερα στις 10.00 π.μ. ήταν προγραμματισμένη να ανοίξει η πλατφόρμα για επιχορηγήσεις 160 εκατομμυρίων στην Αττική και όλοι περίμεναν με αγωνία το πώς θα κινηθεί η διαδικασία μετά την εμπειρία της περασμένης Παρασκευής σε Ήπειρο και Ιόνια Νησιά που απεδείχθη «τραυματική», καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εντάχθηκαν, στράφηκαν κατά των μηχανικών. Υπενθυμίζεται ότι στην Ήπειρο η πλατφόρμα έμεινε ανοιχτή για 23 λεπτά και στο διάστημα αυτό εγκρίθηκαν 2.761 αιτήσεις με συνολική επιχορήγηση 61,8 εκατομμυρίων, απορρίφθηκαν σχεδόν άλλες τόσες και είναι άγνωστο το πλήθος εκείνων που δεν πρόλαβαν καν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Στις ώρες που ακολούθησαν, τα κοινωνικά δίκτυα ξεχείλισαν από σχόλια στα οποία άλλοι μηχανικοί ασκούσαν κριτική στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και άλλοι υποστήριζαν πως έφταιγαν όσοι συνάδελφοί τους δεν ήταν καλά προετοιμασμένοι. Υπήρξαν και κάποιοι που δεν έχουν βγάλει ακόμη άκρη καθώς πρόλαβαν μεν να εγκρίνουν αιτήματα για ορισμένους πελάτες τους αλλά είδαν να απορρίπτονται άλλα που είχαν καταχωριστεί νωρίτερα στο σύστημα. Άλλοι διαμαρτύρονται διότι το σύστημα καθυστερούσε να αντλήσει στοιχεία από άλλες πλατφόρμες όπως εκείνη της ΑΑΔΕ (Ε9 και Φορολογία Εισοδήματος) και του Buildingcert (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης), με συνέπεια να βρεθούν «εκτός χρόνου». Σε κάποιες περιπτώσεις και όχι σε όλες, όπως αναφέρουν, το σύστημα ζητούσε να επισυναφθούν πρόσθετα δικαιολογητικά (οικοδομική άδεια, λογαριασμός ΔΕΗ και ταυτότητα αιτούντος) με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Υπενθυμίζεται ότι το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», που διαφημίζεται εντατικά το τελευταίο διάστημα και μέσω των τραπεζών, δίνει επιχορήγηση έως και 50.000 ευρώ για ένα σύνολο εργασιών που μπορεί να γίνουν σε ένα κτίριο ώστε να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, όμως οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν την Παρασκευή αφορούσαν εργασίες περίπου στις 21.000-22.000 ευρώ κατά μέσον όρο. Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης ξεκινά από το 65% των απαιτούμενων έργων για τα χαμηλά εισοδήματα και πέφτει έως το 35% για τα υψηλότερα, ενώ προστίθεται επιχορήγηση 10% σε όλους λόγω κορονοϊού, επιπλέον 10% στις περιοχές όπου σβήνουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και άλλο ένα 10% για τα κτίρια χαμηλής ενεργειακής κλάσης Η και Ζ, εφόσον πετύχουν αναβάθμιση τουλάχιστον στην κατηγορία Β+.
Με ανακοίνωσή του αργά χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ζητά από τους μηχανικούς ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση των στοιχείων και αναφέρει ότι στις αιτήσεις που έγιναν (Ήπειρος-Ιόνια Νησιά) διαπιστώθηκαν «ασυμφωνίες» ανάμεσα στα όσα αναφέρει το Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. «Η μη ορθή καταχώριση των στοιχείων της πρότασης παρεμβάσεων σε υποβληθείσες αιτήσεις θα οδηγεί σε ακύρωση/απένταξή τους ή και στην επιβολή κυρώσεων», προειδοποιεί.