Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Επιχείρηση ξεπούλημα

Στο "φουλ" έχει θέσει τις... μηχανές του το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να επιταχύνει τη διενέργεια αποκρατικοποιήσεων.

Ήδη, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων να ανακοίνωσε την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τρεις κοινοπρακτικές εταιρείες για την πώληση 14 περιφερειακών αεροδρομίων - φιλέτων. Πρόκειται για τα σχήματα: CASA (Corporation America S.A.) - METKA Α.Ε. συμφερόντων του επιχειρηματία Μυτιληναίου, Fraport AG - Slentel Ltd με τη συμμετοχή του επιχειρηματία Κοπελούζου, και τη Vinci Airports S.A.S. - Αktor Παραχωρήσεις Α.Ε. συμφερόντων του επιχειρηματία Μπόμπολα. Να σημειωθεί πως οι παραπάνω ανάδοχοι θα αναλάβουν τη λειτουργία των αεροδρομίων - φιλέτων για διάστημα 40 ετών!

Σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, οι ανάδοχοι που θα προκύψουν από τον διαγωνισμό θα κληθούν να υλοποιήσουν μια σειρά επενδύσεις που απαιτούνται προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση που διαρκώς αυξάνεται. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συμβάσεις παραχώρησης που θα υπογράψουν οι ανάδοχοι προβλέπουν ότι οι χρεώσεις των περιφερειακών αεροδρομίων θα φτάνουν έως το ύψος των 14,5 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη πριν από την ολοκλήρωση των επενδύσεων και έως 20 ευρώ μετά. Παράλληλα μέσα από τη σύμβαση οι επενδυτές δεσμεύονται να υλοποιήσουν επενδύσεις 200-250 εκατ. ευρώ τα πρώτα τέσσερα χρόνια.

 

Αεροδρόμια

Η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων προχωρά σε δύο ομάδες που περιλαμβάνουν η κάθε μια από επτά αεροδρόμια. Στην πρώτη ομάδα έχουν ενταχθεί τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου και Καβάλας. Η δεύτερη ομάδα απαρτίζεται από τους αερολιμένες: Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου.

 

Έρχονται τιτλοποιήσεις ακινήτων

Την ίδια ώρα το ΤΑΙΠΕΔ προσβλέπει και σε έσοδα από τιτλοποιήσεις ακινήτων. Το σχέδιο προβλέπει την πώληση μετοχών μιας εταιρείας που θα έχει περίπου 300 ακίνητα τα οποία σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως και γη, στην οποία μπορεί να "παρεισφρήσουν" εταιρείες real estate.

Έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τις τιτλοποιήσεις ακινήτων περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ταπραντζή, εντεταλμένο σύμβουλο του Ταμείου, και τις δηλώσεις που έκανε στο Bloomberg.

«Η συναλλαγή είναι σημαντική για τις επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κοινωνία, όχι μόνο για τα άμεσα έσοδα που θα προσφέρει, αλλά και γιατί θα φέρει πολλαπλάσια ποσά στην πραγματική οικονομία της χώρας» δήλωσε ο Α. Ταπραντζής. Και ακόμη ο ίδιος δείχνει να απειλεί: "Αν το σχέδιο επιτύχει, το ΤΑΙΠΕΔ θα επιχειρήσει να το επαναλάβει, καθώς διαθέτει επιπλέον 1.000 ακίνητα για να τιτλοποιήσει".

Ακόμη εγγυητική επιστολή 2 εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να καταθέσουν όσοι ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση έκτασης περίπου 260 στρεμμάτων στο Φάληρο, που περιλαμβάνει τον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και τη Μαρίνα Φαλήρου.

 

Παράλληλα , ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, διαχείρισης του περιβάλλοντος χώρου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στο Φάληρο και γειτονικής έκτασης 22 στρεμμάτων για 99 χρόνια, μαζί με το δικαίωμα διοίκησης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του τουριστικού λιμένα Φαλήρου (μαρίνα Αθηνών) για περίοδο 50 ετών. Ο επενδυτής στην ουσία θα κληρονομήσει τη σύμβαση που υπάρχει ήδη για την εκμετάλλευση της μαρίνας με κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η J&P ΑΒΑΞ και άλλοι επενδυτές.

Ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ είναι συνολικής έκτασης 344 στρεμμάτων. Στο πακέτο εντάχθηκε η μαρίνα Φαλήρου, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθώς επίσης και η έκταση των 22 στρεμμάτων που είναι όμορη με το βορειοανατολικό άκρο του ΣΕΦ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki