Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η μάχη των επιτροπών και οι αντικειμενικές

Σε υπόθεση των επιτροπών εξελίσεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών Η επικαιροποίηση του Μνημονίου το 2012 όριζε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στο ύψος των εμπορικών το καλοκαίρι του 2013. Γι΄ αυτό το λόγο μάλιστα προβλεπόταν και η σύσταση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών ώστε οι εισηγήσεις αλλαγών στις τιμές ακινήτων που αναγνωρίζει η Εφορία να είναι έτοιμες στις αρχές Ιουλίου (του 2013). Η επιτροπή συγκροτήθηκε, παρέδωσε το πόρισμα, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν σε θέση να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Κι αυτό γιατί, όπως υποστήριζαν τότε – το 2013- αρμόδιες πηγές, η επιτροπή εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων, με πληροφορίες οι οποίες θα αντλούνται από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις των αγοραίων τιμών ακινήτων ανά την Ελλάδα ώστε αντικειμενικές και αγοραίες τιμές σχεδόν να ταυτιστούν. Η Τράπεζα Πληροφοριών ήθελε χρόνο για να λειτουργήσει και έτσι η αναπροσαρμογή των τιμών παραπέμφθηκε στις καλένδες. Ανεπισήμως βέβαια, πέραν των ουσιαστικών πρακτικών δυσκολιών, ο λόγος της αναβολής προσαρμογής των αντικειμενικών δεν είναι άλλος από τη χασούρα στα έσοδα που θα προκαλούσε μια τέτοια εξέλιξη. Άλλο να υπολογίζονται οι φόροι επί των ακινήτων με τις αντικειμενικές αξίες του 2007, πριν την κρίση και με την αγορά στο φόρτε της και άλλο με τις έως και κατά 70% μειωμένες πραγματικές τιμές σήμερα... Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευθεί το υπουργείο Οικονομικών:

1. Τον Ιούνιο του 2014 θα συσταθεί ειδική επιτροπή στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία θα σχεδιάσει το όλο project.

2. Τον Ιανουάριο του 2015 θα συσταθεί μια άλλη ειδική μονάδα επίσης στη ΓΓΔΕ η οποία θα προχωρήσει στη συλλογή στοιχείων από την αγορά για την προσαρμογή των τιμών ζώνης σε επίπεδα που αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων.

3. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η δουλειά της ειδικής μονάδας θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι τιμές ζώνης θα αντανακλούν τις πραγματικές συνθήκες με βάση στοιχεία από τις αγοραπωλησίες.

4. Τον Ιανουάριο του 2016 θα συσταθεί μια ακόμα επιτροπή –υπηρεσία αποτίμησης- και θα αρχίσει να καταγράφεται ένας δείκτης πραγματικών τιμών ακινήτων. Παράλληλα η Φορολογική Διοίκηση θα είναι σε θέση να διασταυρώνει πλήρως όλες τις δηλώσεις ακινήτων όλων των φορολογουμένων με την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση. 5. Τον Ιανουάριο του 2017 ευθυγραμμίζονται εμπορικές και αντικειμενικές αξίες.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki