Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι αλλαγές στις επαγγελματικές μισθώσεις

Αλλάζει πλέον το θεσμικό πλαίσιο για τις υφιστάμενες και νέες εμπορικές μισθώσεις . Σύμφωνα με την τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως είχε ήδη προαναγγείλει ο Κ. Χατζηδάκης στη Βουλή, η ελάχιστη διάρκεια των συμβολαίων μειώνεται στα τρία χρόνια από τα 12 που είναι σήμερα, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια τόσο των μικρομεσαίων εμπόρων (ΕΣΕΕ) όσο και των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) που χθες έσπευσαν να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους. Τα παλαιά συμβόλαια και μέχρι τη λήξη της δωδεκαετίας δεν επηρεάζονται, καθώς οι αλλαγές θα έχουν ισχύ σε όσα μισθωτήρια υπογραφούν μετά την ψήφιση της τροπολογίας. Καταργείται η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία, δηλαδή η υποχρέωση των ιδιοκτητών να καταβάλλουν αποζημίωση 24 ενοικίων στον ενοικιαστή που προέβλεπε η νομοθεσία για τη λήξη της μίσθωσης μετά την παρέλευση 12ετίας. Αποψη του υπουργείου είναι πως η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων δεν δικαιολογούν τέτοιες αποζημιώσεις. Επιπλέον και μόνο για τις υφιστάμενες μισθώσεις:

•Προβλέπεται ότι οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση δύο χρόνια μετά την έναρξή της με εξάμηνη προειδοποίηση του ιδιοκτήτη και με καταβολή αποζημίωσης τεσσάρων ενοικίων. Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, οι ενοικιαστές μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση ένα χρόνο μετά την έναρξή της με τρίμηνη προειδοποίηση και με αποζημίωση ίση με ένα ενοίκιο.

•Κουρεύονται στο μισό οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες επειδή λύνουν μονομερώς τις συμβάσεις λόγω ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης. Συγκεκριμένα οι αποζημιώσεις για ιδιόχρηση καθορίζονται σε 8 ενοίκια (από 16 που ήταν ώς τώρα) και για ανοικοδόμηση σε 6 ενοίκια (από 12). Με απόφαση του δικαστηρίου, μπορούν να αυξάνονται αντίστοιχα έως και σε 15 ενοίκια για ιδιόχρηση (από 30 που ίσχυε με τον προηγούμενο καθεστώς) και 9 για ανοικοδόμηση (από 18).

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki