Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα στα αζήτητα λόγω φόρου κληρονομιάς

Δραματικές επιπτώσεις στην περιουσία των Ελλήνων προκαλεί, τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη βουτιά στις αξίες των ακινήτων.Η υπερφορολόγηση ,η μείωση των εισοδημάτων,η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της αξίας της περιουσίας των ελλήνων σε ποσοστό που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 50%.

Με βάση τα στοιχεία έρευνας, σε όρους αποθέματος κατοικιών  η αξία της ακίνητης περιουσίας των ελλήνων έχει μειωθεί σε ποσοστό που κινείται στα επίπεδα του 34,8%. Η έρευνα αυτή που δεν έχει λάβει υπόψη της , το απόθεμα της γής αλλά και την ποιότητα του αποθέματος των κατοικιών σαφώς υποεκτιμά τις απώλειες οι οποίες είναι σημαντικά μεγαλύτερες. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές ή τα ακίνητα τους είναι "χαμηλής ποιότητας" και υπερήλικα. Για τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας οι τιμές έχουν στην κυριολεξία ...καταρρεύσει. Η έρευνα μάλιστα , βασισμένη σε ζητούμενες τιμές αλλά και σε τιμές που προέρχονται απο εκτιμήσεις τραπεζών προειδοποιεί ότι με τα σημερινά επίπεδα τιμών για τα υποβαθμισμένα ακίνητα το κόστος της αποδοχής της κληρονομιάς προσεγγίζει  την τρέχουσα αξία των ακινήτων. Μάλιστα , προχωρά και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για τον ενδεχόμενο κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απόθεμα κατοικιών...χωρίς ιδιοκτητη.

Ενδεικτικο θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα: "Τους τελευταίους μήνες, μάλιστα, έχει «σπάσει» και το όριο των 10.000 ευρώ για την αγορά ενός σπιτιού και αυξάνονται οι αγγελίες για πωλήσεις ακόμη και κάτω από... 5.000 ευρώ! Δηλαδή τα ετήσια έσοδα από την ενοικίαση διαμερίσματος με 400 ευρώ τον μήνα. Ή ακόμη και το κόστος μηνιαίας μίσθωσης ενός πολυτελούς διαμερίσματος στα βόρεια προάστια. Ωστόσο, και για τόσο χαμηλές τιμές δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι καθώς τα συγκεκριμένα σπίτια μένουν απούλητα επί μήνες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις όπου σπίτια των 10.000 ευρώ βγαίνουν σε... προσφορά με μείωση τιμών 50%. Απο στοιχεία που καταγράφουν τις ζητούμενες τιμές προκύπτει ότι για ημιυπόγεια μικρά διαμερίσματα ηλικίας 30-40 χρόνων και τα οποία βρίσκονται σε υποβαθμισμενες περιοχές η μέση τιμή ανα τετραγωνικό μέτρο έχει πέσει ακόμά και κάτω απο 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο."

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki