Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Στο 75% η ιδιοκατοίκηση

Tο 2005 στα 100 ευρώ περιουσίας των Ελλήνων τα 85 είχαν επενδυθεί σε ακίνητα, 10 σε αποταμιεύσεις και 3,5 ευρώ σε μετοχές. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, το 2006, 80% των Ελλήνων είχε πρώτη κατοικία και σχεδόν ένας στους 5 είχε και δεύτερο, εξοχικό σπίτι. Σήμερα η ιδιοκατοίκηση έχει υποχωρήσει στο 75% εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων ακινήτων και της επιστροφής στο νοίκι. Πως φθάσαμε έως εδω; Απο την υπερφορολόγηση η οποία καθιστά την ιδιοκτησία ασύμφορη καθώς το κόστος της είναι υπερβολικά υψηλό σε σχέση με τα έσοδα που προσφέρει.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι οι μοναδικοί κερδισμένοι σήμερα απο τα ακινητα είναι όσοι αγοράζουν απο το Δημόσιο. Και αν δεν το πιστεύετε δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στις ανακοινωσεις των εταιριών που αγόρασαν το "πακέτο" των 28 ακινήτων. Οι ίδιες οι εταιριες ομολογούν ότι η απόδοση της συμφωνίας που πέτυχαν με το δημόσιο ειναι 10%. Ευλογο είναι το ερωτημα που ανακυπτει: Ποιός ιδιώτης έχει σήμερα αυτή την απόδοση απο τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του; Κανείς.

Αντίθετα, χιλιάδες διαμερίσματα και επαγγελματικοί χώροι που είχαν αγοραστεί πριν από μερικά χρόνια με τους κόπους μιας ζωής, σήμερα έχουν απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Ειδικά σε περιοχές του κέντρου, υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές οι οποίες μοιάζουν με «νεκροταφεία» διαμερισμάτων. Πολυκατοικίες έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί ή στην καλύτερη περίπτωση από τα συνολικά 20-30 διαμερίσματα να κατοικείται το 10%. Τα πωλητήρια έχουν πολλαπλασιαστεί με τους ιδιοκτήτες να προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν ακόμη και σε τιμές που προκαλούν σοκ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki