Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δανειολήπτες σε αδιεξοδο, νοικαρηδες στο δρόμο

Οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν από 24 δισεκατομμύρια το 2001 σε 117 δισεκατομμύρια το 2008, σύμφωνα με κείμενο της ΕΚΠΟΙΖΩ. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η πιστωτική απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε τελευταία στην χώρα μας, η Ελλάδα ήταν ήδη το 2008 πρώτη στην καταναλωτική πίστη στην Ευρώπη, υπολογιζόμενο το μερίδιό της σε ποσοστό του ΑΕΠ (15,10%), παρότι η καταναλωτική πίστη στη χώρα μας ήταν με διαφορά η ακριβότερη στην Ευρωζώνη. Όπως τονίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ, "ακόμη και νοικοκυριά που είχαν διαχειριστεί ανεκτά την πιστοληπτική τους ικανότητα, που είχαν αξιοποιήσει παραγωγικά τις πιστώσεις που έλαβαν, αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες να ανταποκριθούν σε μεγάλο μέρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Αυτό αποτυπώνεται, με ανάγλυφο τρόπο, στους δείκτες καθυστερήσεων δανείων των τραπεζών, τα οποία βάσει δημοσιευμάτων, ανέρχονται στα 63,5 δισεκατομμύρια σε σύνολο 226, (104 δισεκατομμύρια σε ιδιώτες και 122 σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες κτλ) ήτοι ποσοστό καθυστερούμενων δανείων 28%". Οι όροι εξυπηρέτησης των δανείων έχουν επιδεινωθεί, καθώς τα νοικοκυριά δεν διαθέτουν δυνατότητες ικανοποίησης των πιστωτών. Οι αξίες, στις οποίες επένδυσαν τα δάνεια τους, ιδίως για την αγορά ακινήτων, κρίνονται, με τα σημερινά δεδομένα, υπερτιμημένες. Τα νοικοκυριά έχουν, λοιπόν, περιέλθει σε μία κατάσταση, όπου, χωρίς δική τους επιλογή, δεν διαθέτουν πλέον τα εισοδήματα για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει. Σχετικά με το προφίλ εκείνων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, πρόκειται για ανθρώπους από 35 μέχρι και 70, οι οποίοι είτε έμειναν άνεργοι είτε το εισόδημά τους (μισθός ή σύνταξη) μειώθηκε κατά 50%, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Σύμφωνα με τον , πρόεδρο του ΙΝΚΑ, χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν το ενοίκιό τους, με αποτέλεσμα την έξαρση των εξώσεων, η οποία καταλήγει να είναι "κοινωνική έξαρση". "Αρκετοί συμπολίτες ζητούν τη δική μας συνδρομή επειδή δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν το νοίκι τους και ρωτούν τι μπορούν να κάνουν απέναντι στον ιδιοκτήτη" υποστηρίζει ο πρόεδρο του ΙΝΚΑ προσθέτοντας ότι "αφού ο κόσμος δεν έχει χρήματα γενικώς, τότε είτε οι ίδιοι είτε οι επόμενοι ενοικιαστές πάλι θα αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι τους".

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki