Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Αυθαίρετα...στάδια

Αθλητικοί χώροι που κατασκευάστηκαν εδώ και δεκαετίες αλλά και έργα πιο πρόσφατα που αποτέλεσαν τη βιτρίνα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπως η Στέγη Καλατράβα και άλλα έργα εντός του ΟΑΚΑ, λειτουργούσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν ως αυθαίρετες κατασκευές! Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, 14 αθλητικά κέντρα ανά τη χώρα (ολόκληρα ή μέρος αυτών), μεταξύ των οποίων μέρος του ΟΑΚΑ και του ΕΑΚ Αγίου Κοσμά, είναι αυθαίρετα, ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις προτείνεται μέχρι και η κατεδάφιση μέρους αθλητικών κέντρων... Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είχε δοθεί μια προσωρινή λύση ως προς τη νομιμοποίησή τους με προηγούμενους νόμους, του 1999, του 2001 και του 2003, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε οριστικά. Πέραν του ότι όλα αυτά αποτελούσαν αυθαίρετες κατασκευές, το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που υπήρχε ήταν το ότι ήταν αυθαίρετα δεν επέτρεπε τη συντήρησή τους και την επισκευή τους ή επέτρεπε μόνο περιορισμένες εργασίες συντήρησης. Στην περίπτωση της Στέγης Καλατράβα για παράδειγμα που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει πρόβλημα στατικότητας και η συντήρησή της πρέπει να γίνει άμεσα πρέπει πρώτα να νομιμοποιηθεί και στη συνέχεια να γίνουν οι όποιες εργασίες συντήρησης. Το επόμενο στάδιο, είναι να εξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι εγκαταστάσεις αυτές μία προς μία για να διαπιστωθεί ποιες εξ αυτών μπορούν να ενταχθούν στον νέο νόμο προκειμένου να νομιμοποιηθούν.

Τούτο διότι δεν είναι σίγουρο ότι όλες οι εγκαταστάσεις πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις που περιγράφονται αναλυτικά στον πίνακα, οι υπηρεσίες της ΓΓΑ έχουν ήδη αποφανθεί πως πρέπει να κατεδαφιστούν. Στον σχετικό πίνακα υπάρχουν πολλά γνωστά αθλητικά έργα, τα οποία δεν διαθέτουν νόμιμη άδεια κατασκευής. Δεν είναι μόνο η Στέγη Καλατράβα, που είναι το πιο γνωστό και λαμπερό έργο και το οποίο κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η στέγη του ποδηλατοδρομίου του ΟΑΚΑ, ο Μικρός Καλατράβα, όπως λέγεται, το Τείχος των Εθνών και Αγορά που είναι και αυτά από τα σημαντικά αξιοθέατα του Ολυμπιακού Συγκροτήματος της Αθήνας. Αυθαίρετο είναι σχεδόν το μισό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά και όλο το Εθνικό Στάδιο Κομοτηνής, το οποίο είναι η έδρα του Πανθρακικού στο πρωτάθλημα της Super League. Το ίδιο συμβαίνει και με το Αλκαζάρ στο οποίο για δεκαετίες αγωνιζόταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Λάρισας, στο οποίο πρέπει να νομιμοποιηθούν οι πυλώνες φωτισμού, οι κερκίδες, το στέγαστρο και τα δημοσιογραφικά θεωρεία, δηλαδή σχεδόν όλο το στάδιο στο οποίο φιλοξενούνταν εδώ και δεκαετίες αγώνες των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου.

Πέραν των 14 συνολικά αθλητικών χώρων της ΓΓΑ που πρόκειται να ενταχθούν στον νόμο για να νομιμοποιηθούν, υπάρχουν και τέσσερις χώροι που προτείνεται η κατεδάφισή τους, στην Πάτρα, στα Γιάννενα, στα Χανιά και στον Αγιο Κοσμά, όπου σύμφωνα με τις υπηρεσίες της ΓΓΑ πρέπει να κατεδαφιστεί το κλειστό καταδυτήριο. Στην Πάτρα, μάλιστα, προτείνεται η κατεδάφιση ολόκληρου του ανοιχτού κολυμβητηρίου της Αγυιάς.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki