Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι φόροι ...σκοτώνουν

Περίπου ένας στους δύο κατοίκους του Λεκανοπεδίου (ποσοστό 45%) αισθάνθηκε επαναλαμβανόμενη δυσφορία τις ημέρες του χειμώνα από την έντονη παρουσία της αιθαλομίχλης, μετά την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και τη βίαιη ανατροπή στον τρόπο θέρμανσης. Σε ποσοστό 90% οι πολίτες χαρακτηρίζουν πρωτόγνωρο γεγονός, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, την έντονη οσμή του καμένου ξύλου, και όχι μόνο, στην ατμόσφαιρα. Τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνονται στην έρευνα κοινής γνώμης με τελικό δείγμα 220 ατόμων, η οποία έγινε από τις 14.01.2012 έως τις 20.03.2013, με περίοδο αναφοράς το διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Ιανουαρίου 2013, και κάλυψε το Λεκανοπέδιο της Αθήνας, εκτός από ορισμένους δήμους (Α. Λιόσια, Αχαρναί, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα). Το κυρίαρχο ερώτημα και θέμα της έρευνας ήταν "Αιθαλομίχλη και Λεκανοπέδιο της Αθήνας, πόσο αισθητή έγινε από τους κατοίκους του;".

"Η 'αιθαλομίχλη' αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας για το Λεκανοπέδιο της Αθήνας, με την προοπτική, μάλιστα, να επιδεινωθεί την επόμενη χειμερινή περίοδο αν οι οικονομικές συνθήκες προσπέλασης του κοινού στους διαφόρους τρόπους οικιακής θέρμανσης παραμείνουν ίδιες" προειδοποίησε ο δρ χημικός μηχανικός Δ. Χατζηδάκης, μέχρι πρότινος εργαζόμενος στο ΥΠΕΚΑ, ο οποίος έκανε την έρευνα, σε συνέντευξη Τύπου . Όπως είπε, σχεδόν 1 στους 2 ερωτηθέντες παρατήρησε μειωμένη ορατότητα στην περιοχή της κατοικίας του, σχεδόν 8 στους 10 αντιλήφθηκε πρόβλημα οσμής καμένου ξύλου, γεγονός που τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι πρακτικά σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο η ατμόσφαιρα ήταν σημαντικά επιβαρυμένη από την παρουσία καυσαερίων από την καύση ξύλου. Σχεδόν 4 στους 10 (ποσοστό 37%) παρατήρησε πρόβλημα οσμής διαφορετικής από αυτήν του καμένου ξύλου, γεγονός ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία, που κατά τον ομιλητή συνδέεται με καύση ακατάλληλων και επικίνδυνων υλικών, όπως πλαστικών, ξύλων εμποτισμένων με βερνίκια κ.λπ. Επιπλέον 1 στους 6 ένιωσε, εκτός της δυσφορίας, άλλου είδους όχληση (πρόβλημα στο αναπνευστικό, ερεθισμό στα μάτια, πονοκέφαλο).

Σε υψηλά επίπεδα μετρήθηκαν τα ποσοστά όχλησης από τη ρύπανση, 58% στο βόρειο τμήμα του Λεκανοπεδίου (Μελίσσια, Νέα Πεντέλη, Εκάλη, Νέα Ερυθραία, Κηφισιά, Λυκόβρυση, Πεύκη, Ηράκλειο, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Γαλάτσι κ.λπ.). Ακολουθούν το δυτικό τμήμα (Πετρούπολη, Καματερό, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Νίκαια, Ρέντης, Κορυδαλλός κ.ά.) με ποσοστό 52% και 47% η Αθήνα. Με την επιφύλαξη για την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, το τζάκι είχε περιορισμένη χρήση (3%) ως αποκλειστικός τρόπος οικιακής θέρμανσης, γεγονός το οποίο προοιωνίζεται δυσάρεστες εξελίξεις για το μέλλον στην περίπτωση που η χρήση στερεών καυσίμων για την οικιακή θέρμανση αυξηθεί

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki