Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Σενάριο "μαζικής καταστροφής"

Παραμένει κρίσιμο το παρακάτω ερώτημα: Τι θα γίνει με το «σκιώδες» απόθεμα κατοικιών που θα μπορούσε υπό ορισμένες συνθήκες να κατακλύσει την αγορά αν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων (που αδυνατούν συστηματικά να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους), αυξηθούν περαιτέρω λόγω οικονομικής ασφυξίας και αναγκαστούν να εκποιήσουν κάποια από τα ακίνητα. Ουσιαστικά θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα «κραχ» που θα προέλθει από την αδυναμία των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό θα οδηγήσει σε πώληση ακινήτων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές (τιμές ανάγκης, το λένε οι ειδικοί), γεγονός που θα ρίξει ακόμη χαμηλότερα τις αξίες των ακινήτων σε όλη την αγορά.

Τότε ενδεχομένως, να υπάρξει σχετική ζήτηση για «σκοτωμένα» ακίνητα, όμως, χιλιάδες οικογένειες θα έχουν χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους. Να σημειωθεί ότι το 80% των επενδύσεων των νοικοκυριών κατευθύνθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε ακίνητα. Ηδη , ο αριθμός των μεταβιβάσεων μέσω των συμβολαιογραφείων από τις 100 χιλιάδες και πλέον έχει πέσει κάτω από τις 10.000 το 2012. Το απόθεμα απούλητων σπιτιών είναι γύρω στα 250.000 από το σύνολο των περίπου 6,5 εκατ. με 40.000 να αφορούν κατοικίες παραθεριστικού τύπου.

Αυτό πρακτικά είναι ο προάγγελος μίας ανεξελέγκτης πτώσης που ουσιαστικά προκλήθηκε απο την πολιτική που ακολουθείται απο τις κυβερνήσεις της τελευταίας τετραετίας. Ηδη , στη φορολογία των ακινήτων οι Ελληνες καλούνται να αντικαταστήσουν το βαθύ αίσθημα της ιδιοκτησίας και της ασφάλειας της κατοχής και χρήσης του ακινήτου με τη συνείδηση της συνιδιοκτησίας του Δημοσίου και της ανασφάλειας που προκαλεί η υποχρέωση καταβολής φόρου, είτε αυτό χρησιμοποιείται είτε όχι.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki