Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι ευρωπαίοι "βλέπουν" ελληνικά ακίνητα

Η ελληνική αγορά ακινήτων μπαίνει στο στόχαστρο της Ευρώπης. Μεγάλες εφημερίδες ασχολούνται πλέον με την ελληνική αγορά ακινήτων είτε καταγγέλοντας μεθοδεύσεις για την προσέλκυση επενδύσεων , είτε ανακαλύπτοντας επενδυτές που φλερτάρουν με αγορές ακινήτων είτε συγκρίνοντας την κρίση της ελληνικής κτηματαγοράς με εκείνη της Ισπανίας. Το γνωστό περιοδικό «Focus σε δημοσιεύμα του με τίτλο " «Γερμανοί συνταξιούχοι ως διασώστες στην κρίση", αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλουν οι υπό κρίση χώρες Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα για να προσελκύσουν επενδυτές και κεφάλαια. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην Ελλάδα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα το ξεπερνά με μια ανήθικη προσφορά: ένας αγοραστής ακινήτου ο οποίος δαπανά 300.000 ευρώ δεν λαμβάνει μόνο άδεια παραμονής. Επιπροσθέτως η Αθήνα δεν κάνει κανέναν έλεγχο όσον αφορά στην προέλευση ή τη νομιμότητα του κεφαλαίου που επενδύεται - μια ανοικτή πρόσκληση για ξέπλυμα χρημάτων».

Wall Street Journal

Πάντως, πολλές εφημερίδες του εξωτερικού "βλέπουν" επιστροφή των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν στην Ελλάδα, , αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι παρουσιάζονται αγοραστές για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία - από ακίνητα έως μετοχές ενεργειακών επιχειρήσεων -, εν μέσω μίας γενικής αύξησης παγκοσμίως για επενδύσεις με υψηλότερο ρίσκο. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 υπήρξε μία σταθερή ροή κεφαλαίων ύψους 109 εκατ. ευρώ για την αγορά ελληνικών μετοχών, την οποία ακολούθησαν επιπλέον εισροές ύψους 27,6 εκατ. ευρώ εφέτος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τα κεφάλαια αυτά βοήθησαν στην αύξηση του γενικού δείκτη του ΧΑ κατά 33,4% πέρυσι, η καλύτερη επίδοση αγοράς της ΕΕ. Το ΧΑ έχει αυξηθεί επιπλέον 10,51% φέτος, αναφέρει το δημοσίευμα. Ταυτόχρονα, προσθέτει το δημοσίευμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώνονται. Οι αποδόσεις τους μειώθηκαν στα επίπεδα του τέλους του 2010, ενώ για πρώτη φορά την τελευταία τριετία οι ελληνικές επιχειρήσεις εκδίδουν ομόλογα. Όλα αυτά, σημειώνει η εφημερίδα, αποτελούν μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με έξι μήνες πριν, όταν ο φόβος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναστάτωνε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έκλεισε εντελώς την πρόσβαση της Ελλάδας σε αυτές. Τώρα, αναφέρει το δημοσίευμα, μία νέα αίσθηση εμπιστοσύνης στη χώρα και την κυβέρνησή της αποτελεί ένδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέρχεται από το καθοδικό σπιράλ της. Παρά τη μείωση των δημόσιων εσόδων λόγω της μεγάλης ύφεσης, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε το 2012 - σύμφωνα με το στόχο που είχε τεθεί - στα 12,9 δισ. ευρώ από 19,7 δισ. ευρώ το 2011.

El Mundo

Η ισπανική El Mundo κάνει αναφορά αλλά και συγκρίσεις του κύματος των κατασχέσεων στην Ισπανία με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει η εφημερίδα, στην περίπτωση της Ελλάδας το 2012 έγιναν μόνο 2012 κατασχέσεις κατοικιών σε αντίθεση με τις χιλιάδες κατασχέσεις στην περίπτωση της επίσης πληγείσας από την κρίση Ισπανίας. Ισπανία κι Ελλάδα υπέστησαν σοβαρή κρίση, με διαφορετικά, ωστόσο, αποτελέσματα. Ενώ στην περίπτωση της Ισπανίας οι κατασχέσεις τον τελευταίο χρόνο ανέρχονται σε χιλιάδες, στην Ελλάδα μόλις που ξεπερνούν τις 700 το 2012. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η ελληνική κυβέρνηση πέρασε ένα μορατόριουμ το 2009 για να αποτρέψει την κατάσχεση από την κύρια υποθηκευμένη κατοικία εάν το χρέος δεν υπερέβαινε τις 200.000 ευρώ, σημειώνει το δημοσίευμα της El Mundo και παραθέτει τα στοιχεία. "Ο αριθμός των κατασχέσεων στην Ελλάδα συνέχισε να μειώνεται το 2012, ως αποτέλεσμα του μορατόριουμ που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση για τις κατασχέσεις το 2009. Το 2012, μπήκαν σε υποθήκη 26.00 ακίνηρα σε σχέση με τις 44.000 το 2011 ή τις 52.000 το 2009, όταν ξέσπασε η κρίση του ελλείματος και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Ο αριθμός των κατασχέσεων στην Ελλάδα συνεχίζει να συρρικνώνεται σημαντικά από την αρχή της οικονομικής κρίσης και το 2012 έγιναν 720 εξώσεις, κατά πολύ λιγότερες σε σχέση με το 2006 που ήταν 2280. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2009, η επιτροπή ενέκρινε το μορατόριουμ που αποτρέπει την κατάσχεση των υποθηκευμένων ακινήτων, εάν είναι η κύρια κατοικία και το χρέος στην τράπεζα δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki