Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Γιατί σκοτώνουν την μικροϊδιοκτησία

Η εμμονή των Κυβερνήσεων απο το 2009 μέχρι σήμερα να υπερφολογούν την ακίνητη περιουσία οδηγέι την οικονομία σε ύφεση. Αυτην την αλήθεια που γνώριζε και ένας αγράμματος έλληνας της δεκατίας του ΄50,  φαίνεται ότι την αγνοούν(;) οι  περισπούδαστοι οικονομολόγοι με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό όπως ο κ. Παπαδήμος, ο κ. Παπακωνσταντίνου , ο κ. Στουρνάρας αλλά και όλοι εκείνοι που βρέθηκαν σε πολιτικές ή υπηρεσιακές θέσεις απο το φθινόπωρο του 2009 μέχρι τώρα.

Σίγουρα ξέρουν ότι δεν θα υπάρξει σοβαρός επενδυτής που θα φέρει τα λεφτά του σε μιά χώρα με τόσο βαρείς φορολογικούς συντελεστές και με τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια στα τιμολόγια του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, αλλά και στην φορολόγηση των ακινήτων. Εκτός και αν γνωρίζει ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό που θα πάψει να ισχύει όταν εξαφανιστεί η μικροϊδιοκτησία. Ας σημειωθεί ότι η παρατήρηση αυτή δεν είναι υποθετική αλλά αποτέλεσμα της γνώσης των πολτικών που εφαρμόστηκαν στην Λατινική Αμερική κατα την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αφού πολυθεθνικές απο τις ΗΠΑ και την Ευρώπη είχαν αγοράσει κοψοχρονιά τεράστια κρατική και ιδιωτική ακίνητη περιουσία.

Επίσης εκεί, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ που σπούδασαν σίγουρα έμαθαν  ότι η υπερφορολόγηση των ακινήτων, έχει φοβερές επιπτώσεις καθώς :

1. Μειώνει την απόδοση των ακινήτων και άρα την αξία τους.

2. Πέφτοντας η αξία των ακινήτων, πέφτει και η περιουσία των Ελλήνων με όλες τις συνέπειες γιά την κατανάλωση και τις επενδύσεις,

3. Αφανίζεται  η οικοδομική δραστηριότητα και η απασχόληση στον κλάδο αυτό

4. Οι δανειζόμενοι υποθηκεύουν ακίνητά τους γιά να δανειστούν από τις τράπεζες. Όταν πέφτει η αξία των ακινήτων τους, οι τράπεζες ζητάνε 'διπλάσια' ακίνητα γιά τον ίδιο δανεισμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η παροχή δανείων και η ρευστότητα!

5. Η έκταση της αναδιανομής απο τους φτωχούς στους πλούσιους είναι τεράστια .

Αλλά ακόμα και αν δεν το έμαθαν δεν έχουν παρα να ρίξουν μιά ματιά στις στατιστικές. Στο ζενίθ της αγοράς, το 2005, πουλήθηκαν πάνω από 215 χιλιάδες σπίτια, φέτος ζήτημα είναι αν θα ξεπεράσουν τις 20.000. Ούτε λόγος φυσικά για την κατασκευή νέων κατοικιών. Πάνω από 140 επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή έχουν ουσιαστικά βάλει «λουκέτο». Εχουν κλείσει περισσότερες από 7.000 οικοδομικές εταιρείες και οι υπόλοιπες υπολειτουργούν, ενώ τα μεσιτικά γραφεία δεν υφίστανται καν. Στα πέντε χρόνια ύφεσης οι τιμές έχουν υποχωρήσει δραματικά. Από 20% έως 50% στις κατοικίες, από 40% έως 60% στην επαγγελματική στέγη. Στις καλές εποχές το κράτος εισέπραττε μόνο από τους φόρους μεταβίβασης (γιατί τότε γίνονταν αγοραπωλησίες) πάνω από 1 δισ. ευρώ. Και πολλά άλλα δισ. κινούνταν στην αγορά καθώς για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή χρειάζονταν έως και το 19% του κόστους του ακινήτου για διάφορες πληρωμές. Από τον μεσίτη μέχρι τον δικηγόρο και τα παράβολα, αλλά και τη δουλειά που έδινε η οικοδομή σε περίπου 1 εκατ. πολίτες. Αλλωστε, η συμβολή της οικοδομής στην οικονομία ξεπερνούσε το 5% του ΑΕΠ και ο κλάδος ήταν το 1/4 των συνολικών ιδιωτικών επενδύσεων. Το 2005 το 82% του πλούτου των Ελλήνων ήταν τοποθετημένο σε ακίνητα . Από 1,3 τρισ. ευρώ η αξία όλων των ακινήτων των πολιτών μόλις που ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ. Και κατά δεύτερον, διότι η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων είναι τέτοια που δεν αφήνει περιθώρια για να πληρωθούν όλοι οι φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki