Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα στο ράφι

Η αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων των ασφαλιστικών οργανισμών ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται 65,71% επαγγελματικοί χώροι, 14,10% ξενοδοχεία, 12,54% αγροτεμάχια και οικόπεδα, 5,34% κινηματογράφοι και θέατρα, 1,40% νοσοκομεία και, μόλις 0,31% διαμερίσματα. Με βάση τα στοιχεία από τους συνολικά 19 ασφαλιστικούς φορείς, οι 12 έχουν σημαντική ακίνητη περιουσία, η οποία παραμένει αναξιοποίητη. Σε αυτούς συγκαταλέγονται το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολουμένων) και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Στο ΙΚΑ το ποσοστό ιδιόχρησης είναι ιδιαίτερα υψηλό και η πρόθεση είναι: «σε περιοχές που υπάρχει ιδιόκτητο κτήριο να μεταφέρονται οι υπηρεσίες, προκειμένου να εξοικονομούνται ενοίκια».

Χαρακτηριστικότερες είναι οι περιπτώσεις της οδού Πειραιώς όπου θα μεταφερθεί η διοίκηση, από τα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου 8, το κτήριο στη Ρόδο, αλλά και το υποκατάστημα της Ανω Πόλης στην Πάτρα, που μεταφέρθηκε στην περιοχή του Αγ. Αλεξίου, αλλά και το υπό μεταφορά υποκατάστημα στην Γλυφάδα. Από αυτές τις περιπτώσεις θα εξοικονομηθούν πάνω από 100.000 ευρώ/μήνα, που πληρώνονται σήμερα σε μισθώματα. Επίσης, έξι αναξιοποίητα γεωτεμάχια αποτελούν το 70,17% της συνολικής αξίας των οικοπέδων του ΙΚΑ. Πρόκειται για οικόπεδα σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (κοντά στο αεροδρόμιο όπου βρίσκονται περίπου 150 στρέμματα) των οποίων η αξία ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι, στην ίδια περιοχή, ακίνητα που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία, εκμισθώνονται σε χαμηλότερες τιμές, σε σύγκριση με άλλα ακίνητα που τα Ταμεία μισθώνουν για να στεγαστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλα οικόπεδα παραμένουν ανεκμετάλλευτα πολλά χρόνια. Οπως το οικόπεδο της βίλας Καζούλη, στην Κηφισιά, πίσω από το νοσοκομείο ΚΑΤ, έκτασης 35 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, το οποίο αποκτήθηκε το 1964. Η αντικειμενική του αξία ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ.

Αναξιοποίητα μένουν το διατηρητέο κτήριο στην οδό Βουλής 6, στο Σύνταγμα, που ανήκε στο ΤΑΠ-ΟΤΕ που έχει συγχωνευτεί στο ΙΚΑ, το διώροφο διατηρητέο επί της οδού Κολοκοτρώνη 44, στο κέντρο του Πειραιά, που ανήκει στον ΟΑΕΕ, το οκταώροφο κτήριο του παλαιού Εφετείου, στην οδό Σωκράτους 65, που ανήκει στο ΤΕΑΙΤ. Ανεκμετάλλευτο επίσης παραμένει και το οικόπεδοτου ΙΚΑ στην οδό Φερρών 27 και Φυλής, στο κέντρο της Αθήνας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki