Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το παράλογο του υπουργείου Οικονομικών

Σε μείζον κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα εξελίσσεται το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης. Αντί για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, προτιμήθηκε η εξομοίωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, σε συνδυασμό με διαδικασία δήθεν επιστροφής συμβολικών, κυριολεκτικά, ποσών φόρου, η οποία όμως συνοδεύτηκε από προϋποθέσεις απαγορευτικές για το μεγαλύτερο μέρος των φορολογούμενων. Ιδιαίτερα η θέσπιση και «περιουσιακού» κριτηρίου βάσει της αντικειμενικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου, ασχέτως αν αυτά είναι πλέον κατά κανόνα απρόσοδα ή χρεωμένα στην Τράπεζα, απέκλεισε όχι μόνον μεμονωμένες οικογένειες, αλλά ολόκληρες πολυκατοικίες, και ολόκληρες οικιστικές περιοχές, περίπου το 82% των χρηστών πετρελαίου θέρμανσης, από κάθε δυνατότητα επιστροφής φόρου. Έτσι όσοι έχουν σήμερα τα κριτήρια, δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν πετρέλαιο για θέρμανση!, γι΄αυτό και κατέρρευσαν τα δημόσια έσοδα, για τα οποία υποτίθεται ότι έγιναν όλα αυτά! Η εξαγγελία του μέτρου αυτού τρομοκράτησε κυριολεκτικά μεγάλες μάζες πολιτών σε όλη τη χώρα και δημιούργησε ομηρικές μάχες στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών.

Σε αρκετές από αυτές, ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις με αυτονομία, υιοθετήθηκε η σύσταση της ΠΟΜΙΔΑ να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας τους. Όμως σε πολλές άλλες διακόπηκε η λειτουργία τους και οι κάτοικοί τους στράφηκαν αλόγιστα σε άλλες μεθόδους θέρμανσης. Και ναι μεν οι συνέπειες της χρήσης του ρεύματος για θέρμανση με σόμπες θα φανούν μόλις καταφθάσουν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί – «ηλεκτροσόκ» της ΔΕΗ, όμως τα δραματικά αποτελέσματα της χρήσης καυσόξυλων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας είναι ήδη ορατά και πολύ πιο επικίνδυνα ακόμη και από εκείνα της θέρμανσης των πολυκατοικιών με μαζούτ, κατά τη δεκαετία του ’60, ενώ η αυθαίρετη και παράνομη υλοτόμηση έχει επεκταθεί ακόμα και στα άλση της Αττικής! Τέλος από κοινωνική άποψη ο όλος λανθασμένος χειρισμός πυροδότησε τη μαζική εμφάνιση στη χώρα μας, ακόμη και σε εκτεταμένο τμήμα της πάλαι ποτέ «μεσαίας τάξης», του επικίνδυνου φαινομένου της «ενεργειακής φτώχειας» (“fuel poverty”), γνωστού προθαλάμου της γενικευμένης φτώχειας …

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να επιστρέφεται πλήρως ο πρόσθετος φόρος που προκύπτει από την εξίσωση πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, σε όλους τους καταναλωτές, χωρίς τους απαγορευτικούς όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα. Σε διαφορετική περίπτωση, ζητά:

* Να καταργηθεί εντελώς το περιουσιακό κριτήριο, το οποίο σήμερα δεν σημαίνει τίποτε πλέον, και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί λόγο αποκλεισμού της επιστροφής φόρου και να αυξηθεί το εισοδηματικό, ως προϋποθέσεις για την επιστροφή του φόρου.

*Να πενταπλασιαστούν τα ανώτατα όρια επιστροφής φόρου.

*Να επεκταθεί άμεσα το δίκτυο φυσικού αερίου.

*Να θεσπιστούν προδιαγραφές ποιότητας στο πωλούμενο pellet για θέρμανση και στους αντίστοιχους καυστήρες, πολλοί από τους οποίους δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές ασφαλείας και πραγματικής εξοικονόμησης ενέργειας.

*Να θεσπισθούν πραγματικά κίνητρα προς τους πολίτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους, και όχι πιστοποιητικά και σφραγίδες χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki