Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

"Αξιοποίηση" των άδειων σχολείων!!!

Ψάχνουν τρόπους για να μαζέψουν τα ακίνητα των δήμων.Πρόσφατα κορυφαίος υπουργός πρότεινε την σύσταση δημοτικών funds όπου θα περάσουν τα ακίνητα. Επίσης άλλοι παραγοντες συζητούν την "απελευθέρωση" κτιρίων και την ενοικίαση όσων μένουν άδεια, καθώς και το sale and lease back. Υπάρχουν , λένε , πολλά κτίρια σε εμπορικούς δρόμους που θα μπορούσαν να μισθωθούν . Κάποιοι μάλιστα προτείνουν και την "αξιοποίηση" των σχολικών κτιρίων που άδειασαν μετά τις συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΤΑΑ Α.Ε.), ένα στα τρία ακίνητα των δήμων (περίπου 30%) είναι άμεσα αξιοποιήσιμο, ενώ οι ιδιοκτήτες εισπράττουν μόλις το 5% των εσόδων που θα μπορούσαν να έχουν. Το 75% των ακινήτων που χρησιμοποιούν οι ΟΤΑ είναι ιδιόκτητα, το 18% είναι μισθωμένα και το 7% έχουν παραχωρηθεί. Ειδικά οι δήμοι έχουν το 80% των ακινήτων ιδιόκτητα, 7% παραχωρημένα και 13% μισθωμένα. Τα περισσότερα ενοίκια καταβάλλονται στην Αττική (59%) και ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 12% και η Κρήτη με 6%.

Το 1/6 των δήμων δεν καταβάλλει καθόλου μισθώματα, το 1/4 καταβάλλει ελάχιστα, ενώ ο Δήμος Αθηναίων καταβάλλει το 15% των συνολικών. Σημαντικά μισθώματα καταβάλλουν επίσης οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Πειραιώς, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης και Γλυφάδας. Λίγα μισθώματα καταβάλλουν 133 δήμοι, ενώ οι υπόλοιποι κινούνται σε μεσαία επίπεδα. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των κτιρίων των δήμων, το 59% χαρακτηρίζεται καλή, το 28% μέτρια και το 13% κακή. Υπό το νέο πρίσμα των οικονομικών τους, μια σειρά από δήμοι έχουν ανακοινώσει μελέτες αξιοποίησης, πωλήσεις ακινήτων, παραχωρήσεις σε δημότες, διαγωνισμούς αξιοποίησης κ.λπ., ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και προτάσεις για τη χρήση πιο σύγχρονων μέσων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki