Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα : Για την κρίση φτάινε τα καρτελ!!!

Τελικά , σύμφωνα με την Κυβέρνηση -αυτή και τις προηγούμενες- για την καθίζηση στην αγορά ακινήτων δεν φταίει η ανεργία , η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η πιστωτική ασφυξία αλλά τα καρτελ των κατασκευαστών και -παλαιότερα -των μεσιτών!!! Αυτό το εκπληκτικό συμπέρασμα προκύπτει απο τις πρακτικές του τελευταίου έτους με τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ηδη την περασμένη Τετάρτη η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέπεμψε να καθίσει στο σκαμνί την 1η Νοεμβρίου η Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος κατηγορούμενη για εναρμονισμένη πρακτική. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, αν υπάρχει παράβαση από την Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος (ΕΚΕΕ) στον κλάδο των κατασκευών, η οποία εκπροσωπεί ποσοστό περίπου 14% των κατασκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Νομό Αττικής. Οπως επισημαίνεται στην εισήγηση, από την εν λόγω αυτεπάγγελτη έρευνα προέκυψε ότι η ΕΚΚΕ, μέσα από διαρκείς αποφάσεις και συστάσεις προς τα μέλη της κατά τα έτη 2002 έως και 2009 συνέβαλλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων πλεοναζουσών κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, που συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού. Με τις ενέργειές της αυτές υποκατέστησε τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη διατήρηση των τιμών πώλησης των κατοικιών στις διαμορφωμένες υψηλές τιμές. Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα που η αγορά ακινήτων έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει, οι όποιες μειώσεις τιμών δεν ανταποκρίνονται στο βάθος της ύφεσης και του αριθμού των απούλητων ακινήτων των κατασκευαστών.

Καρτέλ όμως έχει εντοπίσει η Επιτροπή και στην αγορά των μεσιτών. Η Επιτροπή έπειτα από ενδελεχή έρευνα δύο ετών αποφάσισε ότι τέσσερις σύλλογοι μεσιτών ακολουθούσαν εναρμονισμένη πρακτική. Οπως αναφέρεται στην απόφαση, οι εγκαλούμενοι είχαν προχωρήσει εις βάρος των καταναλωτών σε ορισμό κατώτατων αμοιβών τις οποίες ανέφεραν ρητά στα καταστατικά τους ή σε άλλα έγγραφα. Το ποσοστό αμοιβής ήταν 2% επί της αξίας του ακινήτου, ενώ υποχρέωναν τα μέλη τους σε αυτή την ελάχιστη αμοιβή και απαγόρευαν κάθε διαφήμιση σε περίπτωση μειωμένης ή μηδενικής αμοιβής τους.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki