Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η απρόσμενη αντοχή των τιμών στο γκέτο

Σε συνθήκες απαξίωσης κινείται πλέον ο δυτικός άξονας των συνοικιών της Αθήνας αλλά παρόλα αυτά ποι τιμές εξακολουθούν να "αντέχουν". Οι υψηλοί δείκτες εγκληματικότητας σε συνδυασμό με την συρίκνωση εισοδήματος και το υποβαθμισμένο περιβάλλον έχουν ως αποτέλεσμα οι συναλλαγές να έχουν μειωθεί εως και 90% ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές να έχουν πέσει στα επίπεδα του 2002.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεση του το realestatenews.gr,το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν βρίσκεται στην μείωση των τιμών αλλά στην παντελή έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος που καθιστά την αγορά κατοικίας στις περιοχές αυτές ουσιαστικά ανύπαρκτη. Απο τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ενώ οι ζητούμενες τιμές -με βάση τις στατιστικές μετρήσεις- απο τους αγοραστές έχουν καταγράψει πτώση που κινείται στα επίπεδα του 25-28% στην πραγματικότητα η πτώση είναι πολύ μεγαλύτερη και αυτό διότι η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος οδηγεί τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να "ξεφορτωθούν" το ακίνητο τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές οι οποίες μάλιστα μπορεί να πέσουν και κάτω απο τα 900 ευρώ το τετραγωνικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι , σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις οι μέσες τιμές πώλησης στις αγορές της Πλατείας Αττικής και της Πλατείας Βικτωρίας κινούνται στα επίπεδα των 1050-1250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έναντι 1450-1800 ευρώ το 2003. τα στοιχεία αυτά όμως απέχουν πολύ απο την πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά καθώς πληροφορίες φέρουν να έχουν γίνει πωλήσεις σε τιμές χαμηλότερες απο τα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πρέπει να σημειωθεί , ότι με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων αγορών η πτώση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη στην περίπτωση που οι αγορές που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρηματοδοτήθηκαν απο τραπεζικό δανεισμό ή αν υπήρχε μεγάλη προσφορά νέων κατοικιών.

Το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αγορών που πραγματοποιήθηκε μέχρι και το 2008 έγινε με αυτοχρηματοδότηση είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές στις περιοχές αυτές να εμφανίζουν μία απρόσμενη ανθεκτικότητα. Επίσης θα πρέπει να προστεθεί ότι πολλές αγορές έγιναν απο οικονομικούς μετανάστες και οι οποίοι μέχρι σήμερα και λόγω καταναλωτικού προτύπου έχουν πληγεί λιγότερο σε σύγκριση με τους έλληνες. Μία "πηγή" κινδύνων για ολική κατάρρευση της αγοράς στις συγκεκριμένες όμως αποτελεί η προοπτική ένας μεγάλος αριθμός απο αυτούς να προχωρήσει τα επόμενα χρόνια σε επανεγκατάσταση στο τόπο πρόλευσης του. Στην περίπτωση αυτή η προοπτική να κατρακυλίσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο των τιμών είναι όχι μόνο πιθανή αλλά και ορατή.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki