Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Γκετο: Συζητούν και υπογράφουν

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου «JESSICA PLUS» για το κέντρο της Αθήνας υπεγράφη στο πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κέντρου της Αθήνας. Το μνημόνιο υπεγράφη την Πέμπτη μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν:

1) Να συνεργαστούν προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα άμεσης σύστασης ενός Ειδικού Ταμείου Αστικής Αναζωογόνησης για την Αθήνα (Special Urban Revitalization Fund for Athens). Το Ταμείο αυτό θα μπορούσε να συσταθεί στο πρότυπο του υπάρχοντος «Ταμείου Κεφαλαίου JESSICA» (ΦΕΚ Β’ 1388/3.9.2010) και να λειτουργήσει ως εξής: · πιλοτικά κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, για τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων σε μια συγκεκριμένη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας που θα υποδειχθεί κατ' εφαρμογή του παρόντος (Φάση Α’), και · κανονικά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, σε πλήρη ανάπτυξη σε όλη την προβληματική περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Φάση Β’).

2) Να συγκροτήσουν πλήρη φάκελο με την απαιτούμενη τεκμηρίωση και να τον υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, στη συνέχεια, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να συσταθεί το εν λόγω Ταμείο για την Αθήνα με σκοπό την υλοποίηση κατ’ αρχήν της Φάσης Α’. Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό: α) να προσδιορίσουν την περιοχή πιλοτικής εφαρμογής, να καθορίσουν τις επιλέξιμες και συμβατές για χρηματοδότηση παρεμβάσεις του ιδιωτικού τομέα στην περιοχή αυτή, να ερευνήσουν το βαθμό ετοιμότητας της αγοράς να αξιοποιήσει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αναζωογόνηση της εν λόγω περιοχής και να τεκμηριώσουν με χρηματοοικονομικά στοιχεία το ποσό που θα μπορεί βάσιμα να προβλεφθεί ότι θα εκταμιευθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αλλά και θα επιφέρει ορατά αποτελέσματα σε ολόκληρη την περιοχή πιλοτικής εφαρμογής· β) να προβούν έγκαιρα σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις απαιτηθούν στο ισχύον θεσμικό και νομικό πλαίσιο και να λάβουν συντονισμένα οποιεσδήποτε αποφάσεις ή μέτρα χρειαστούν στο πλαίσιο των νομίμων διαδικασιών και των κειμένων διατάξεων, ώστε να καταστήσουν εφικτή την πιλοτική λειτουργία του Ειδικού Ταμείου κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, αλλά και την προοπτική κανονικής λειτουργίας αυτού την επόμενη προγραμματική περίοδο.

3) Για την προετοιμασία της Β’ Φάσης λειτουργίας του προτεινόμενου Ειδικού Ταμείου την επόμενη προγραμματική περίοδο, να αναλάβουν εν ευθέτω χρόνω την εκπόνηση μιας πλήρους μελέτης σκοπιμότητας, ώστε να υποστηριχθεί η διεύρυνση της παρέμβασης του εν λόγω Ταμείου στην ευρύτερη περιοχή του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας.

4) Να αναζητήσουν πηγές χρηματοδότησης των ανωτέρω υπό στοιχεία (2) και (3) ενεργειών, εφόσον κρίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να αναληφθούν εκ των ενόντων με την κινητοποίηση των υπηρεσιών των συνεργαζομένων αρχών.

5) Να αναθέσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την υλοποίηση του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας, περιλαμβανομένων των επαφών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki