Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΟΕΚ:Το τέλος της κοινωνικής κατοικίας

Η Ελλάδα είναι πλέον η μοναδική χώρα της ΕΕ χωρίς στεγαστική πολιτική. Η κατάργηση του ΟΕΚ και των παροχών του (στεγαστικά δάνεια και επιδότηση ενοικίου) στους δικαιούχους του ουσιαστικά σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά κατοικίας είτε προσφέροντας στέγη σε ευπαθείς κοιωνικά και οικονομικά ομάδες πληθυσμού είτε ενισχύοντας την οικοδομική δραστηριοτητα σε τοπικές αγορές.

Ουσιαστικά το πάγωμα της στεγαστική πολιτικής έχει ξεκινήσει τα δύο τελευταία χρόνια. Σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν στο σύνολό τους τα χρήματα που προορίζονται για την στεγαστική πολιτική συνεχίζεται: η παράνομη αναστολή των προγραμμάτων (μείωση 95% των δανείων την τελευταία διετία), οι καθυστερήσεις στη δημοπράτηση οικισμών και η συρρίκνωση της επιδότησης ενοικίου (μείωση 67%  - 80 χιλιάδες λιγότερες οικογένειες).

Υπενθυμίζεται , ότι τα προγράμματα του ΟΕΚ αφορούσαν σε :

-παραχώρηση έτοιμης κατοικίας σε οικισμούς που ανεγείρει σε όλη την Ελλάδα,

-δάνεια για αγορά ή ανέγερση νέας κατοικίας από τραπεζικά κεφάλαια, με διπλή επιδότηση επιτοκίου, από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ΟΕΚ, -δάνεια για επισκευή, επέκταση ή αποπεράτωση υπάρχουσας κατοικίας από ίδιους πόρους του ΟΕΚ,

-επιδότηση ενοικίου σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα,

-ειδικά προγράμματα πολυτέκνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, -ειδικά προγράμματα ακριτικών περιοχών ή περιοχών που υπέστησαν φυσικές καταστροφές (προβλέπουν μειωμένες ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τους δικαιούχους των κατηγοριών αυτών).

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και απο το 2010 η δραστηριότητα ήταν "παγωμένη" , στα 55 χρόνια λειτουργίας του, έχει προσφέρει ιδιόκτητη στέγη σε 650.000 οικογένειες περίπου. Στις 50.000 από αυτές παραχωρήθηκε έτοιμη κατοικία σε κάποιον οικισμό, σε 360.000 δόθηκε δάνειο αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας και 240.000 περίπου πήραν δάνειο επισκευής, επέκτασης ή αποπεράτωσης κατοικίας. Ακόμη, κάθε χρόνο, περί τις 100.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου.

Σημειώνεται ότι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ εφαρμόζεται μία σειρά προγραμμάτων κοινωνικής στέγης. Ενδεικτικά αναφέρονται :

Γαλλία:  Η χώρα με την μεγαλύτερη παράδοση στην κοινωνική κατοικία. Οι δράσεις  αφορούν:

- Ειδίκευση στον αστικό σχεδιασμό, στην ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών και στην διαχείριση του αποθέματος ενοικιαζομένων κατοικιών.

- Οι βασικές ομοσπονδίες διαθέτουν συνολικό απόθεμα ενοικιαζόμενων κατοικιών περί τα 7 εκατομύρια σε όλη τη γαλλική επικράτεια.

Βελγιο: Ο τομέας κοινωνικής κατοικίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και αφορά :

- Ενασχόληση με την ενοικίαση κατοικιών αλλά και με την παραγωγή κατοικιών προς πώληση σε μεσαία εισοδήματα.

- Το συνολικό απόθεμα κατοικιών ανέρχεται στις 250 χιλιάδες κατοικίες

Γερμανία: Ο δεύτερος πολύ σημαντικός πόλος κατοικίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορά :

- Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κυρίως την ανέγερση και διαχείριση ενοικιαζόμενων κατοικιών .

- Το απόθεμα ενοικιαζόμενων κατοικιών ξεπερνά τα 6 εκατομύρια διαμερίσματα.

Ισπανία: Το σύνολο των κατοικιών που παράγεται (ετήσιος ρυθμός περί τις 70.000) κατοικίες) διατίθεται προς πώληση ενώ υπάρχει και απόθεμα 110.000 ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Ολλανδία: Εκτός της διαχείρισης των ενοικιαζόμενων κατοικιών υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παροχής υπηρεσιών στους δικαιούχους. Το δίκτυο διαχειρίζεται συνολικά 2,5 εκατομμύρια κατοικίες, δηλαδή το 40% του συνολικού αποθέματος κατοικιών της χώρας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki