Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Μία απρόβλεπτη χρονιά

Το σίγουρο είναι ότι το 2012, θα είναι μία ενδιαφέρουσα χρονιά. Αυτό που εμφανίζεται ως δεδομένο είναι ότι τουλάχιστον ο ευρωπαϊκός νότος δηλαδή : Ελλάδα, Ιταλία , Ισπανία και Πορτογαλία θα βρεθεί σε περιβάλλον ακόμα πιο έντονης λιτότητας. Όμως, αυτή είναι η ορατή πλευρά του προβλήματος. Η άλλη, η «κρυφή πλευρά» είναι οι αβεβαιότητες που υπάρχουν καθώς :

-σε Ελλάδα και Γαλλία, οι εκλογές μπορεί να ανατρέψουν επιλογές που ήδη έχουν κάνει οι σημερινές κυβερνήσεις τους. Η διαφαινόμενη ενίσχυση της αριστεράς στις χώρες αυτές μπορεί να ανατρέψουν ή και να δυσχεράνουν την εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται .

-σε Γαλλία, η προοπτική της υποβάθμισης του χρέους μπορεί να έχει καταλυτικές συνέπειες στο μέλλον του γαλλογερμανικού άξονα.

-οι κοινωνικές αντιδράσεις στο ευρωπαϊκό νότο -και κυρίως στην Ιταλία-, μπορεί να ανατρέψουν τις πολιτικές που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τους. Ήδη , η απεργία των σιδηροδρομικών της Πορτογαλίας είναι ένας προάγγελος αυτών που έρχονται .

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα που υπάρχει σχετικά με την στάση της Βρετανίας αλλά και με την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η Γερμανία στην διαφαινόμενη προοπτική, να είναι τελικά μόνο 9 οι χώρες που θα αποδεχθούν την πρόταση της για αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αν και ο Μάρτιος είναι πολύ κοντά εντούτοις όλα δείχνουν ότι μία μετάθεση της ημερομηνίας αυτής δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Το σίγουρο είναι ότι το ευρώ θα βρεθεί, σε περιβάλλον ασφυκτικών πιέσεων σε σχέση με το δολάριο και ότι η ευρωζώνη θα βρεθεί από τις αρχές του β΄εξαμήνου σε υφεσιακό περιβάλλον ενώ η αβεβαιότητα για τον αν κατορθώσει να επιβιώσει συναχώς θα αυξάνουν.

Επηρεάζουν όλα αυτά την ελληνική αγορά ακινήτων; Σαφώς ναι , είναι η απάντηση και με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Από την μία πλευρά, θα πρέπει να θεωρηθεί σχεδόν ως δεδομένη η πτώση των επιτοκίων του ευρώ τουλάχιστον κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, η εφαρμογή του προγράμματος πώλησης ακινήτων του Δημοσίου θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσχέρειες στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Αυτό θα συμβεί διότι οι επενδυτές στρέφονται προς αγορές με περιορισμένο κίνδυνο πχ Αγγλία, Γαλλία και στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης . Η μοναδική περίπτωση για να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το ύψος του τιμήματος. Με απλά λόγια , θα «εκβιάσουν» για χαμηλότερες τιμές . Αυτό όμως δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό νε επιτευχθεί με το σημερινό κυβερνητικό σχήμα ή με τα συμμαχικά κυβερνητικά σχήματα που όπως όλα δείχνουν θα προκύψουν από τις επόμενες εκλογές. Αλλά και η ζήτηση από το εξωτερικό για την αγορά εξοχικής κατοικίας είναι πολύ δύσκολό να ανακάμψει τόσο εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας όσο και διότι ο ανταγωνισμός από την Ισπανία και την Τουρκία που προσφέρουν ομοειδές προϊόν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα οξύς.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki