Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Χαράτσι με την αρωγή ΜΑΤ

Στη εφαρμογή του νόμου για το Χαράτσι με την δράση των ΜΑΤ προχωρά η Κυβέρνηση . Ηδη σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση εκκένωσης του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος, Στο σημείο παραμένουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που κατέλαβαν το κτίριο, ενώ έκκληση απηύθυνε ο πρόεδρός της Ν. Φωτόπουλος, ζητώντας από τους πολίτες να πάνε στην κατάληψη και να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους. Ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ συνδικαλιστών και αστυνομίας, ενώ ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ συνελήφθη.

Ταυτόχρονα , στο ΣτΕ κατά του "χαρατσιού" προσφεύγουν ο ένας μετά τον άλλο πολίτες και φορείς. Χθες κατέθεσαν προσφυγές η ΑΔΕΔΥ και ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη, ακολουθώντας τις προσφυγές που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Βόλου, Ηρακλείου, Σύρου και Καβάλας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Καβάλας. Η πρώτη προσφυγή για το ίδιο θέμα έχει κατατεθεί από το Σωματείο "Έλληνες Φορολογούμενοι" και την Ανώνυμη Εταιρεία "Eurocapital" και ακολούθησαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, οι δικηγόροι Αντώνης Αργυρός και Σπύρος Φραντζής, ιδιοκτήτης γκαρσονιέρας 48 τετραγωνικών μέτρων με μηνιαίο εισόδημα 361 ευρώ (ετήσιο 4.332 ευρώ), ο οποίος καλείται να πληρώσει χαράτσι 350 ευρώ, όπως και άλλοι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι προσφυγές θα συζητηθούν στις 2 Δεκεμβρίου 2011, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το "χαράτσι" δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, που είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε σύσκεψη με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη διοίκηση της ΔΕΗ. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να εξαιρεθούν όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, ανεξαρτήτως της αιτιολογίας, καθώς και όλοι όσοι τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη, δηλώνοντας κάτι τέτοιο αμέσως στη ΔΕΗ. Το υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψε και μια νέα "φόρμουλα" προκειμένου να κατευνάσει την οργή των πολιτών. Όπως έγινε γνωστό, εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις ύστερα από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητάει την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές. Ο έλεγχος θα διενεργείται επιτόπου από τριμελείς επιτροπές που θα συσταθούν αμέσως. Η ΔΕΗ θα εφαρμόσει έτσι τις σχετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους να εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις. Επίσης, σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki