Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κατοικια: Εκτός αγοράς τα 2/3 των ελλήνων

Στο παρελθόν η πιο συνηθισμένη συνταγή για να αντιμετωπιστεί η ύφεση στην αγορά ακινήτων ήταν η μείωση των επιτοκίων. Δυστυχώς αυτή την φορά μπορεί τα επιτόκια να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου την αγορά. Μήπως η συνταγή είναι λάθος ή μήπως σήμερα στην Ελλάδα το πρόβλημα εστιάζεται σε άλλους πιο σημαντικούς παράγοντες όπως για παράδειγμα στην φορολογία; Στην πραγματικότητα το πρόβλημα σήμερα στην ελληνική αγορά είναι ότι έχουν αποκλειστεί από αυτή εκατομμύρια έλληνες.

Για παράδειγμα, όσο χαμηλά και αν είναι τα επιτόκια περίπου τρία εκατομμύρια έλληνες είναι αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Πρόκειται για εκείνους πού είναι γραμμένοι στις λίστες του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, για τους ανέργους και για τους ανθρώπους που έχουν περάσει τα 75 χρόνια. Ένας σημαντικός αριθμός αφορά εκείνους που δεν πλήρουν τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει οι τράπεζες για τα εισοδηματικά κριτήρια . Τέλος δεν θα πρέπει να αγνοείται και ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων που δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα. Τι σημαίνει αυτό; Τα τρία περίπου εκατομμύρια που εντάσσονται σε αυτές τις ομάδες ακόμα και αν οι τράπεζες έδιναν στεγαστικά βρίσκονται εκτός παιγνιδιού λόγω έλλειψης "τυπικών προϋποθέσεων". Για να το πούμε διαφορετικά όσο χαμηλά και αν είναι τα επιτόκια οι άνθρωποι αυτοί είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ.

Υπάρχει όμως και μία άλλη κατηγορία ελλήνων που δεν καθημερινά απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την αγορά κατοικίας. Πρόκειται για όλους εκείνους που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αλλεπάλληλα φορολογικά χαράτσια και που αναγκάζονται να «τρωνε» από τα έτοιμα ( αυτά που είχαν ως αποταμίευση και εκείνα που θα μπορούσαν να αποταμιεύσουν). Αν σε αυτούς προσθέει κανείς και εκείνους που κρατούν το μετρητό τους λόγω ανασφάλειας τότε έχουμε συμπληρώσει το παζλ. Αν κάνουμε μία απλή πρόσθεση , τότε θα διαπιστώσουμε ότι σήμερα από την αγορά ακινήτων είναι αποκλεισμένα τα 2/3 των ελλήνων δυνητικών αγοραστών.

Αυτό φυσικά δικαιολογεί απόλυτα το γεγονός ότι οι πωλήσεις των νέων και υφιστάμενων κατοικιών είναι χαμηλότερα σήμερα από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή κατά την τελευταία δεκαετία. Το χειρότερο απο όλα είναι ότι ακόμα και αν πέσουν οι τιμές οι άνθρωποι αυτοί πολύ δύσκολα θα ξαναμπούν στην αγορά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki