Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΤΕΕ εναντίον Επ.Ανταγωνισμού

Θεσμική εκτροπή χαρακτηρίζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ΤΕΕ την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την επιβολή προστίμου ύψους 60.000 ευρώ και των υπόλοιπων απαγορευτικών διατάξεων για τις ελάχιστες αμοιβές των μηχανικών. Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν έρευνας που έγινε μετά από σχετικές καταγγελίες, η Επ. Αντ. έκρινε ότι οι αποφάσεις της διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ με τις οποίες υιοθετήθηκε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων, επέφερε την αύξηση των αμοιβών των μηχανικών. Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής, «το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας («ΤΕΕ») υπέπεσε σε παράβαση των άρθρων 1 Ν. 703/1977 και 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»). Ειδικότερα, το ΤΕΕ, το οποίο συνιστά «ένωση επιχειρήσεων» κατά την έννοια των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού, με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών. Οι πράξεις αυτές, σημειώνεται, συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών που εμπλέκονται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων και για την παράβαση αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στο ΤΕΕ πρόστιμο 60.000 ευρώ». Η Επιτροπή Ανταγωνισμού απαίτησε ακόμη από το ΤΕΕ:

α) να παύσει την παράβαση και να μην λαμβάνει στο μέλλον αποφάσεις που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του καθορισμού και της αναπροσαρμογής των αμοιβών των μηχανικών,

β) να αναπροσαρμόσει το μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών κατά τρόπο σύμφωνο με το γράμμα και πνεύμα της Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, και

γ) να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για την Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με δημοσίευση στο Ενημερωτικό του Δελτίο και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, αφού θέσει προηγουμένως το σχετικό δελτίο υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως διευκρινίστηκε, τα ανωτέρω μέτρα συμπεριφοράς υπό β) και γ) θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από το ΤΕΕ μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου εξήντα ημερών και, για την περίπτωση μη συμμόρφωσης του ΤΕΕ με την παρούσα Απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απείλησε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης. Κατά τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Χρήστο Σπίρτζη, η Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτούργησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ως εντολοδόχος παραβλέποντας και διαστρεβλώνοντας κατά χαρακτηριστικό τρόπο τα δεδομένα και τη δήθεν ανεξαρτησία της, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει πως η απόφαση δημοσιοποιήθηκε εν μέσω της εβδομάδας διαβούλευσης του ΤΕΕ με τα αρμόδια υπουργεία για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Όπως επισημαίνεται, από το πρακτικό της Επιτροπής προκύπτει πως η απόφαση είχε ληφθεί στις 22.12.2010 και ενώ καθυστέρησε η δημοσιοποίησή της επί σχεδόν ένα μήνα, επελέγη να δοθεί στη δημοσιότητα και να κοινοποιηθεί στο ΤΕΕ τις ημέρες της διαβούλευσης της Κυβέρνησης με το ΤΕΕ και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το Επιμελητήριο, «το περιεχόμενο της απαράδεκτης -όπως χαρακτηρίζεται- απόφασης, το ύφος και η διατύπωση του κειμένου εκφεύγουν του συνταγματικού πλαισίου και παραπέμπει σε αλήστου μνήμης εποχές». Διερωτώμενο αν η Επ.Αντ. είναι το αρμόδιο όργανο, για να λάβει τέτοιου είδους αποφάσεις, το ΤΕΕ δηλώνει πως δεν πρόκειται να δεχτεί «ούτε τις διαστρεβλώσεις, αλλά ούτε τις πρακτικές τις οποίες επιχειρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού», και παράλληλα καλεί το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας να τοποθετηθεί. Μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, το προεδρείο του ΤΕΕ έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Την ερχόμενη εβδομάδα το ΤΕΕ θα ζητήσει να ενημερώσει τους αρχηγούς και των άλλων πολιτικών κομμάτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki