Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

50 χρόνια Κυπριακή Οικονομία

 

Με σημαντικά μηνύματα για το αύριο της κυπριακής οικονομίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η παρουσίαση του "Ιστορικού Λευκώματος, Κύπρος, Οικονομία και Επιχειρήσεις, 50 χρόνια, 1960-2010" του δημοσιογράφου Ιωσήφ Π. Ιωσήφ.

Σε χαιρετισμό του, που αναγνώσθηκε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι πεποίθηση μου ότι μέσα από τέτοιες ιστορικές αναδρομές, όπως αυτές που γίνονται στην έκδοση του κ. Ιωσήφ, θα πρέπει να αντλούμε διδάγματα, έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνουμε σφάλματα του παρελθόντος». Αυτό, πρόσθεσε, ισχύει ιδιαίτερα στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη εποχή, όπου οι προκλήσεις και οι δυσκολίες είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Αναφερόμενος ειδικά στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή οικονομία σ’ αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έλαβε η κυβέρνηση και σταθερά εξέρχεται από την ύφεση. Η κυβέρνηση μας, πρόσθεσε, δεν εφησυχάζει, ούτε και ολιγωρεί. Θα συνεχίσει σταθερά, είπε, την πολιτική εξυγίανσης και εξορθολογισμού της οικονομίας και της αντιμετώπισης χρονιζόντων προβλημάτων, τα οποία αναδείχθησαν με ιδιαίτερα οξύτητα στην περίοδο της κρίσης. Ο προϋπολογισμός του 2011, πρόσθεσε, τον οποίο έχουμε καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση, δίνει συνέχεια στην προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών και συνεχίζει να στηρίζει την ανάπτυξη και το κοινωνικό κράτος.

Για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την οικονομική κρίση και για επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι του 2013.

Τέλος, ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη τον κ. Ιωσήφ για την έκδοση του, τονίζοντας ότι «είναι αποτέλεσμα της δικής σου σκληρής εργασίας, αλλά και της πολυετούς και πολυσχεδούς ανάμειξης σου στα οικονομικά δρώμενα του τόπου μας».

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος τόνισε ότι σήμερα η Κύπρος βρίσκεται σ’ ένα σημαντικό σταυροδρόμι.

Όπως χαρακτηριστικά, είπε, η οικονομική κρίση έβγαλε στην επιφάνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας μας και πρόσθεσε:

· Είναι τώρα η ώρα για να γίνουν τομές. Τομές που θα επιτρέψουν στην οικονομία μας να ορθοποδήσει και να μπει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Δεν είναι η ώρα για αποσπασματικά μέτρα, που απλώς θα μεταφέρουν τα προβλήματα της οικονομίας μας στα επόμενα χρόνια. Είναι η ώρα για να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά, διαρθρωτικά προβλήματα που δεν είναι άλλα από το κόστος και το μέγεθος της κρατικής μηχανής και το συνταξιοδοτικό. Άμα τα αντιμετωπίσουμε, τότε θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας. Αν και πάλι δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, και προσπαθήσουμε με αποσπασματικά μέτρα, τότε οι διορθωτικές ενέργειες που θα αναγκαστούμε να λάβουμε στο μέλλον θα είναι πολύ πιο επώδυνες. Ας αντλήσουμε τα σωστά συμπεράσματα από το πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας και ας λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προλάβουμε τις εξελίξεις πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί πολύ φοβάμαι πως ακολουθούμε στα ίδια βήματα.

Κάνοντας σύγκριση την σημερινής περιόδου με το 1974, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η κυπριακή οικονομία είχε σχεδόν διαλυθεί. Το μεγαλύτερο μέρος των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων είχε χαθεί. Η ηγεσία του τόπου, όμως, τότε είχε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν αδράνησε. Το κράτος δεν πήρε την θέση του ιδιωτικού τομέα και δεν έγινε επιχειρηματίας, αλλά πρόσφερε γενναιόδωρα κίνητρα στις επιχειρήσεις να αναστυλώσουν τα ερείπια, να δημιουργήσουν ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αρπάξουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπήρχαν.

ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Κώστας Υφαντής λέγοντας ότι η έκδοση αυτή αν και αφορά τα προηγούμενα 50 χρόνια της κυπριακής οικονομίας, στέλνει πολλά μηνύματα για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τα επόμενα 50χρόνια στον οικονομικό τομέα.

Από την πλευρά του ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρώην Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Δημήτρης Τσαλαπάτης είπε ότι η έκδοση αυτή είναι μια δημοσιογραφική εργασία, με μεγάλη έρευνα και σημαντικές επισημάνσεις. Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης, τόνισε, μπορεί κάποιος να δει όχι μόνο το χθες στην οικονομία της Κύπρου, αλλά και το αύριο.

Εκ μέρους της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα μίλησε ο Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Κώστας Λυμπουρής, ενώ αναγνώσθηκε χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΣΗΕΑ κ. Πάνου Σόμπολου.

Τέλος, ο κ. Ι. Ιωσήφ ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης καθώς και όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της Αθήνας. Συντονιστής της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι, μέλη του διπλωματικού σώματος της Κύπρου και της Ελλάδας, οικονομολόγοι και επιχειρηματίες, ήταν ο Θέμης Πολυβίου.

 

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki