Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ιδιοκτησία και Κοινωνία

Η ιδιοκτήσία το τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε καθεστώς φορολογικής τρομοκρατίας.Και όμως η ιδιοκτησία είναι  απο τις πιό δυναμικές δραστηριότητες στην χώρα με τεράστια συνεισφορά όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ισσοροπία της χώρας. Τα οικονομικά οφέλη της αγοράς κατοικίας είναι τεράστια.

Ο τομέας της στέγασης άμεσα αντιπροσωπεύει περίπου το 15% τοις εκατό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας . Την ίδια στιγμή το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ξεπερνά το 80% δημιουργώντας προϋποθέσεις κονωνικής σταθερότητας.

Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μελέτες για τις επιπτώσεις στην κοινωνία απο το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης εντούτοις προσεγγίσεις που έχουν γίνει στις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι η ιδιοκτησία είναι ένας απο τους πιο σημαντικούς παράγοντες που περιορίζουν την κινητικότητα του πληθυσμού

Η έρευνα δειχνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων κινούνται πολύ λιγότερο από τους ενοικιαστές και, συνεπώς, είναι ενσωματωμένοι στην ίδια γειτονιά και την κοινότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η μελέτη για την γεωγραφική κινητικότητα την περίοδο 2008-2009, έδειξε ότι το 5,2% από τους ιδιοκτήτες μετακινήθηκαν σε άλλη περιοχή έναντι 30% των ενοικιαστών . Αυτό έχει άμεση επίπτωση σε ποιοτικούς δείκτες μίας περιοχής και συγκεκριμένα στο επίπεδο της εκπαίδευσης, των συνθηκών υγιεινής και της εγκληματικότητας.Η "συμπεριφορά" αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες που τείνουν να παραμείνουν στα σπίτια τους προσθέτουν ένα βαθμό σταθερότητας στην γειτονιά τους ώστε να δρέψουν τα οικονομικά οφέλη κάθε ανατίμηση της αξίας του σπιτιού τους.

Στα πλαίσια αυτά πιεζουν για την περαιτερω ανάπτυξη των υποδομών αλλά και για την συνολική εικόνα της περιοχής. Η έκταση της κοινοτικής συμμετοχής και τα οφέλη που προκύπτουν για την κοινωνία είναι δύσκολο να μετρηθούν, αλλά ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ιδιοκτήτες σπιτιού τείνουν να συμμετέχουν πιο ενεργά στις κοινότητές τους από ότι οι ενοικιαστές.

Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών βρέθηκαν να είναι περισσότερο τοπικά πολιτικά δραστήριοι από τους ενοικιαστές. Οι ιδιοκτήτες σπιτιού συμμετάσχουν στις εκλογές πολύ πιο συχνά από ενοικιαστές.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki