Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πληγμα στη μεσαία τάξη η πολιτική για την κατοικία

Δεν πέρασε πολύς καιρός,που οι περισσότεροι άνθρωποι έβλεπαν ως σήμα κατατεθέν της επιτυχίας τους ένα ιδιόκτητο σπίτι, τη ευκαιρία να κάνουν διακοπές τριών εβδομάδων αλλά και την δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε ένα καλό σχολείο στην αρχή και σε ένα καλό πανεπιστήμιο στη συνέχεια. Μιλάμε δηλαδή για το όνειρο της μεσαίας τάξης. Σήμερα, η μεσαία τάξη είναι μια φυλή σε εξαφάνιση, καθώς όλο και λιγότεροι μπορούν να κάνουν αυτά τα όνειρα πραγματικότητα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά εκδηλώνεται σε ολόκληρο το κόσμο. Η προοπτική εξαφάνισης της μεσαίας τάξης έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ όπου η ομοσπονδιακή κυβέρηση ξεκίνησε μια ομάδα εργασίας για τη διερεύνηση του θέματος. Ποιά είναι όμως η μεσαία τάξη και πως το ακίνητο την καθορίζει; Πρόκειται για εύλογα ερωτήματα που η απάντηση τους βοηθά στο να κατανοήσουμε την επόμενη μέρα.

* Ιδιόκτητη κύρια κατοικία. Η ιδιοκατοίκηση παραμένει το όνειρο των περισσότερων ανθρώπων. Το βήμα από την ενοικίαση στην ιδιοκτησία σημαίνει ευημερία και επιτυχία. Σήμερα , δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οικονομολόγοι που ισχυρίζονται ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι η περίοδος της ενοικίασης καθώς όλο και λιγότεροι άνθρωποι θα έχουν την δυνατότητα αγοράς μίας κατοικίας. Η προοπτική της ανεργίας, η δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό , οι υψηλές τιμές και το κόστος διατήρησης του ακινήτου θα καταστήσει λιγότερο έυκολη την ιδιοκατοίκηση. Απο την άλλη πλευρά η συρρίκνωση των δαπανών απόκτησης στέγης μέσω επιδοτήσεων αλλά και απευθείας απόκτησης πχ ΟΕΚ είναι πλέον μία πραγνατικότητα. Στην Ελλάδα ίσως το πρόβλημα να είναι μικρότερο για τους ανθρώπους μεσαίας ηλικίας , αφού το ποσοστό ιδιοκατοίκησης ξεπερνά το 80% αλλά για τα νέα ζευγάρια ίσως αναδειχθεί σε κυρίαρχο στόχο και όνειρο...

* ΙΧ : Η πτώση των πωλήσεων των ΙΧ που καταγράφεται το τελευταίο χρόνο δίνει μία γεύση για το αύριο. Το πιθανότερο ενδεχόμενο, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων οικονομολόγων είναι να υπάρξει γήρανση του στόλου αφού η απόκτηση ενός καινούργιου ΙΧ θα είναι όλο και δυσκολότερη λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος και των δυσκολιών στο δανεισμό.

* Εκπαίδευση . Το όνειρο εκατομμυρίων οικογενειών είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών τους. Τα στοιχεία απο τα ιδιωτικά σχολεία , που κατα τεκμήριο θεωρείται ότι προσφέρουν ένα καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, είναι αποκαρδιωτικά καθώς περιορίζονται οι νέες εγγραφές αλλά και ο αριθμός εκείνων που αδυνατούν να πληρώσουν τα δίδακτρα.

* Συνταξιοδότηση . Η συνταξιοδότηση είναι ένας στόχος που ο καθένας θέλει να επιτύχει καθώς είναι ένα σημάδι για την επιτυχία αφού παρέχει μια ανταμοιβή για δεκαετίες σκληρής εργασίας. Η συρρίκνωση των συντάξεων σε επίπεδα χαμηλότερα απο το στατιστικώς αποδεκτό επίπεδο φτώχειας δείχνει πόσο απομακρύνεται η ελπίδα της ανταμοιβής.

* Εξοχική κατοικίας. Οι διακοπές αποδεικνύουν ότι μια οικογένεια έχει διαθέσιμο εισόδημα και την δυνατότητα να έχει το χρόνο μακριά από την εργασία. Η εξοχική κατοικία είναι για πολλούς το μέσο για να πετύχει το όνειρο αυτό. Σκεφτείτε τώρα τι συνέβη φέτος και θα έχετε μία προσέγγιση του τι έρχεται αύριο..

Τι συνέβη στο δρόμο για το όνειρο;

Η παγκοσμιοποίηση και οι τεχνολογικές εξελίξεις άρχισαν να αντιστρέφουν την αύξηση της μεσαίας τάξης.Παράλληλα τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης συρρίκνωσαν το εισόδημα εκατομμυρίων ανθρώπων που το εισόδημα τους συνδέεται με τις δημόσιες δαπάνες. Στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας καταγράφηκε αλλαγή της παραγωγικής βάσης με επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους και άλλες να εφαρμόζουν πιο ελαστικά μοντέλα εργασίας. Απο την άλλη πλευρά , η υποκατάσταση θέσεων εργασίας απο την τεχνολογία είναι ένας παράγων που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki