Οι τράπεζες κλείνουν τα γκισέ τους για τους πελάτες που ζητούν στεγαστικά δάνεια.Ο κίνδυνος να κοπούν ακόμα περισσότερο οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων είναι πλέον ορατός καθώς το «κούρεμα» σε ποσοστά που ξεπερνούν το 20% θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την διάθεση κεφαλαίων σε ιδιώτες για την χρηματοδότηση της αγοράς κατοικίας. Σύμφωνα με τραπεζίτες, ένα «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου , προκαλεί σημαντικά προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας τα οποία δε κάποιες περιπτώσεις είναι αντιμετωπίσιμα ενώ σε καποιες άλλες μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κρατικοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
«Είναι λάθος, να κρίνει κανείς τις δυνατότητες του τραπεζικού συστήματος με βάση μόνο το κούρεμα. Ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη είναι και το ποσοστό των επισφαλών δανείων που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους οι τράπεζες . Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι το σημερινό ποσοστό των επισφαλειών αλλά αυτό που θα διαμορφωθεί τον επόμενο χρόνο. Με δεδομένη τη συρρίκνωση του διαθεσίμου εισοδήματος και της ζήτησης αλλά και την παράταση της ύφεσης και το 2012 , τα δάνεια σε καθυστέρηση θα φθάσουν την επόμενη χρονιά σε επίπεδα που μπορεί να προσεγγίζουν το 15%. Μία τέτοια προοπτική , καθιστά όλο το τραπεζικό σύστημα απρόθυμο να χρηματοδοτήσει ιδιώτες είτε για καταναλωτικές ανάγκες είτε για αγορά ακινήτων. Φυσικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον ανασφάλεια ο κίνδυνος για τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια αυξάνεται . Ετσι με τα σημερινά δεδομένα το πιο πιθανό είναι ότι οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων θα παγώσουν τουλάχιστον για το επόμενο δωδεκάμηνο και θα περιοριστούν σε ρυθμίσεις υφιστάμενων στεγαστικών δανείων.» , επισήμανε χαρακτηριστικά τραπεζίτης κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας.
Ένα τέτοιο περιβάλλον καθιστά, την ανάκαμψη της ζήτησης τουλάχιστον για το επόμενο δεκαοκτάμηνο σχεδόν απίθανη καθώς η αγορά αντιμετωπίζει εδώ και δύο χρόνια προβλήματα ρευστότητας και η προτεραιότητα των τραπεζών τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι να «προφυλάξουν» πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό. Το πρόβλημα πλέον δεν είναι τα περιθώρια κέρδους αλλά το να μη σκάσουν «κανόνια» από μεγάλους πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων οι οποίοι θα παρασύρουν και τις ίδιες σε πιστωτικό αδιέξοδο.