Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φρένο στις εισπρακτικές

Πληθώρα καταγγελιών που δέχεται τελευταία για αθέμιτες πρακτικές των «εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών» στην προσπάθειά τους να εισπράξουν χρέη για λογαριασμό χρηματοπιστωτικών φορέων κ.λπ. περιγράφει σε απόφασή της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ). Παράλληλα, η Αρχή υπέβαλε παρατηρήσεις προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) για βελτίωση του νομοσχεδίου της που φιλοδοξεί να καταστήσει αποτελεσματικότερο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις, καθώς οι νέες ρυθμίσεις βρίσκονται σε στάδιο διαβούλευσης. Η ΑΠΠΔ, διατηρώντας το δικαίωμά της για επιβολή κυρώσεων ανάμεσα στις καταγγελίες για απαράδεκτες οχλήσεις οφειλετών, μεταξύ άλλων καταγγέλλει:

Την πρακτική υπαλλήλων των «εταιρειών ενημέρωσης» να τηλεφωνούν οπουδήποτε και με ιδιαίτερη συχνότητα στους οφειλέτες, ακολουθώντας αθέμιτες και παραπλανητικές πρακτικές, όπως έντονο και επιθετικό ύφος προς τους οφειλέτες, με απειλές μέχρι σημείου εκβιασμού ότι θα κατάσχουν περιουσιακά τους στοιχεία, θα ενημερώσουν συγγενικά τους πρόσωπα, θα στείλουν εξώδικα για τις οφειλές τους στην εργασία τους.

Τις συνεχείς τηλεφωνικές οχλήσεις για παράνομες χρεώσεις που αφορούν χρηματικά ποσά που προέκυψαν από Γενικούς Όρους Συναλλαγών (ΓΟΣ), οι οποίοι όμως κρίθηκαν καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις.

Τις εσφαλμένες τηλεφωνικές οχλήσεις (π.χ. λόγω συνωνυμίας) στην απέλπιδα προσπάθεια εντοπισμού οφειλετών, καθώς και τις συνεχείς οχλήσεις στην εργασία τους με ενημέρωση συναδέλφων ή προϊσταμένων τους για την οφειλή τους ή σε συγγενείς τους ενημερώνοντάς τους για τη δυσχερή οικονομική τους κατάσταση.

Παράλληλα τονίζεται η έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά των ατόμων που τηλεφωνούν εκ μέρους των εταιρειών στους οφειλέτες, καθώς και η όχληση από εταιρείες μη εγγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ΑΠΠΔ σε παρατηρήσεις της για το νομοσχέδιο που επιχειρεί να εξαλείψει τέτοιου είδους πρακτικές, υποδεικνύει την ανάγκη η ΓΓΚ να έχει πρόσβαση σε επίμαχα στοιχεία και με αυτεπάγγελτο έλεγχο (όχι μόνο ύστερα από καταγγελίες) ενώ προτείνει βελτίωση ρυθμίσεων που σχετίζονται με τις τηλεφωνικές οχλήσεις και την καταγραφή από τις εταιρείες ενημέρωσης του περιεχομένου των τηλεφωνικών συνομιλιών.

Κατά την ΑΠΠΔ, ο οφειλέτης πρέπει να ενημερώνεται από την αρχή για την καταγραφή της συνομιλίας, που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί δικαστικά ή εξώδικα σε βάρους του και πρέπει να καταστρέφεται με τη συμπλήρωση 6 μηνών (εκτός αν ζητήσει τη διατήρησή της ο οφειλέτης, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κ.λπ.). Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί ο γενικός γραμματέας καταναλωτή Δ. Σπυράκος, με βάση και τις παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες της εταιρείας ή του δανειστή προς τον οφειλέτη, επιτρέπονται μόλις περάσουν 10 μέρες από τότε που η απαίτηση έγινε ληξιπρόθεσμη. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν επιτρέπεται να είναι συνεχείς με συχνότητα το πολύ μίας ανά διήμερο, μόνο στις εργάσιμες μέρες (όχι Σαββατοκύριακα, αργίες) μεταξύ 9 π.μ.-8 μ.μ. Εάν ο οφειλέτης δηλώσει απροθυμία ή δυσχέρεια ανταπόκρισης η εταιρεία πρέπει να σταματήσει την ενημέρωση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki