Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι δέκα "παγίδες" των ρυθμίσεων

1.Επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου σημαίνει χαμηλότερη μηνιαία δόση αλλά και καταβολή περισσότερων τόκων εάν δεν συνδυαστεί με μείωση επιτοκίου.

2.Οσο μεγαλύτερη είναι η περίοδος επιμήκυνσης, τόσο υψηλότερο το κόστος από επιπλέον τόκους.

3.Σε περίπτωση που η δόση πέσει, για παράδειγμα, στο μισό για κάποια περίοδο (2-3 έτη), ο δανειολήπτης πρέπει να διευκρινίσει εάν η τράπεζα προσθέσει στο κεφάλαιο τους τόκους που δεν πλήρωνε για το διάστημα αυτό (κεφαλαιοποίηση τόκων). Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκύψουν περισσότεροι τόκοι για την αποπληρωμή, πέραν της επιμήκυνσης.

4.Σε περίπτωση που η τράπεζα σας προτείνει επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, προσοχή μην σας αλλάξουν το επιτόκιο. Ειδικά οι δανειολήπτες εκείνοι που έχουν επιτόκιο συνδεδεμένο με ΕΚΤ ή euribor πλέον περιθώριο κάτω από 2%, δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν επιτόκιο.

5.Προσοχή σε περίπτωση που προταθεί νέα σύμβαση με χαμηλότερο επιτόκιο στην αρχή και για κάποιο διάστημα, το οποίο, θα γίνεται πολύ υψηλότερο στη συνέχεια.

6.Από χρέη σε καταναλωτικά και κάρτες συμφέρει η αποπληρωμή με την έκδοση νέου δανείου, με χαμηλότερη μηνιαία δόση, εάν το επιτόκιο στο νέο δάνειο είναι χαμηλότερο. Δηλαδή, εάν η αποπληρωμή της κάρτας γινόταν με επιτόκιο 16% και το νέο δάνειο εκδοθεί με 9-10%, τότε οι επιπλέον τόκοι από την επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής απορροφώνται από το χαμηλότερο επιτόκιο.

7.Επειδή το 90% των καταναλωτικών δανείων έχει κυμαινόμενο επιτόκιο συνδεδεμένο πια μόνο με το euribor, αυτό σημαίνει ότι εάν το spread είναι 8-9%, το επιτόκιο μπορεί να ανέβει εάν τα επόμενα χρόνια κινηθεί ανοδικά το euribor. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα επηρεάσει το επιτόκιο με το οποίο χρεώνεται ο δανειολήπτης, είτε αυτός πάρει ένα νέο δάνειο για την αποπληρωμή οφειλών, είτε μείνει στα παλιά του δάνεια.

8.Οι τράπεζες δίνουν επιτόκιο της τάξης του 5%, όσο δηλαδή έχει ένα επισκευαστικό δάνειο σήμερα, για χρέη από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, στην περίπτωση που υπάρξει προσημείωση ακινήτου. Ο δανειολήπτης πρέπει να έχει υπόψη του ότι το αντάλλαγμα είναι ότι κινδυνεύει να χάσει και το σπίτι του εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν και δεν έχει να πληρώσει ούτε τη χαμηλή δόση. Αυτό γιατί η προσημείωση επιτρέπει στην τράπεζα να κινήσει πιο γρήγορα τη διαδικασία κατάσχεσης.

9.Αυτή την περίοδο οι διακανονισμοί δεν αφορούν μόνο δημοσίους υπαλλήλους, και ας αναφέρονται οι ανακοινώσεις μόνο σε αυτούς. Σε ρυθμίσεις δανείων προχωρούν οι τράπεζες με όλους τους πελάτες (ιδιώτες, επαγγελματίες, αγρότες, ανέργους κ.ά.).

10.Ακόμη και αν έχουν δυσκολέψει οι συνθήκες για τη δανειοδότηση από μία τράπεζα, ποτέ δεν χάνει κάποιος με το να κάνει μία έρευνα αγοράς, ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται να πάρει «επισκευαστικό» δάνειο με προσημείωση για να ξεχρεώσει κάρτες και καταναλωτικά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki