Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Πως θα έλθουν κεφάλαια απο Α. Ευρώπη

Mία καινούργια πηγή ζήτησης έχει αναδειχθεί τα τελευταία στην παγκόσμια αγορά ακινήτων στη  οποία ποντάρουμε αλλά δεν κάνουμε τίποτε για να την προσελκύσουμε .Πρόκειται για κεφάλαια που προέρχονται απο τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της Αντολικής Ευρώπης που ξεπερνούν τα 20 δισ. το χρόνο και απο τα οποία μέχρι στιγμής η Ελλάδα δεν έχει προσελκύσει ούτε το 1%.

«Το ενδιαφέρον κατοίκων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια.Παρόλα αυτά ο ρόλος της συγκεκριμένης κατηγορίας υποψήφιων αγοραστών εξακολουθεί να μη είναι καθοριστικός. Όμως οι μακροπρόθεσμες τάσεις φανερώνουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε μία μόνιμη επενδυτική πηγή.» τόνιζε πρόσφατα εκπρόσωπος μεσιτών αναφερόμενος στις εκτιμήσεις που έφεραν τους κατοίκους των βαλκανικών χωρών να αποτελούν ένα από τα πλέον δυναμικά συστατικά της αγοράς .

Το στοίχημα για την ελληνική είναι τεράστιο και δεν μπορεί κανείς ούτε να το αγνοήσει ούτε και να το υποβαθμίσει. Αν πιστεύουμε ότι η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας μπορεί να μπει σε διαδικασία μεγέθυνσης εκμεταλλευομένη τη δυνητική ζήτηση που θα προέλθει από τους κεντροευρωπαίους που βρίσκονται σε συντάξιμη ηλικία τότε δεν θα πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στις αγορές  της Αν. Ευρώπης οι οποίες και οικονομικό δυναμισμό εμφανίζουν αλλά και –το σημαντικότερο- μπορούν να καθορίσουν την επενδυτική τους συμπεριφορά με βάση την παραδοχή της γεωγραφικής εγγύτητας τους με την Ελλάδα.

Όπως επισήμαιναν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη η μεγάλη πρόκληση για την ελληνική αγορά είναι η δημιουργία εμπορικών δικτύων που θα κάνουν εφικτή την γνωριμία των εν δυνάμει αγοραστών με την ελληνική αγορά ακινήτων και το προσφέρομε προϊόν

«Η παρουσία των ελληνικών τραπεζών αλλά και των κατασκευαστικών στις βαλκανικές αγορές καθιστά το εγχείρημα πιο εύκολο σε σχέση με το παρελθόν. Και αυτό γιατί ήδη οι θυγατρικές real estate πολλών ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων ήδη δραστηριοποιούνται στις σημαντικότερες αγορές . Επίσης από την άλλη πλευρά στους υποψήφιους αγοραστές παρέχεται η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης είτε από την θυγατρική –που έχει τοπική παρουσία- είτε από την μητρική που βρίσκεται στην Ελλάδα. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια η δραστηριότητα τους ήταν επικεντρωμένη στην προώθηση του βαλκανικού προϊόντος στην ελληνική αγορά και δευτερευόντως του ελληνικού προϊόντος στις τοπικές αγορές. Η προσπάθεια να προωθηθούν ελληνικά ακίνητα στις συγκεκριμένες αγορές ήταν ιδιαίτερα υποτονική. Ανάλογη , στρατηγική ακολούθησαν και οι ελληνικές εταιρίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς το ζητούμενο και για αυτές ήταν η προώθηση σε Έλληνες επενδυτές –κυρίως-βουλγαρικών και ρουμάνικών ακινήτων. Στην πραγματικότητα το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική αγορά είναι να ξεπεράσει το σύνδρομο του τυχαίου και να επενδύσει σε δίκτυα προσέλκυσης επενδύσεων από αυτές τις νέες και ιδιαίτερα ελπιδοφόρες οικονομίες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα σφάλματα που έχουν γίνει με τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης στις οποίες η ελληνική βιομηχανία εξοχικής κατοικίας έχει εντελώς περιφερειακό ρόλο» , σχολίαζε πανεπιστημιακός με εμπειρία στις ανατολικές αγορές ό.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki