Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: Ποιούς συμφέρει-σήμερα-η επένδυση

Σύμφωνοι. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή για την μεταπολεμική Ευρώπη κρίση χρέους. Η ακίνητη περιουσία είναι σε καθεστώς φορολογικού διωγμού. Η προοπτική της ανάκαμψης μακρινή για την οικονομία και ακόμα πιο μακρινή για την ακίνητη περιουσία. Αυτές είναι οι δυσάρεστες αλήθειες που καθιστούν τις επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία ιδιαίτερα επίφοβες. Παρόλα αυτά όμως για κάποιους η περίοδος αυτή είναι η πιο κατάλληλη για αγορά . Ποιοι είναι αυτοί και ποιος είναι ο λόγος που τους συμφέρει σήμερα η αγορά:

1. Όσοι έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό. Είναι αλήθεια ότι οι τράπεζες έχουν κατεβάσει τα ρολά για τους περισσότερους έλληνες. Αυτό ισχύει για την συντριπτική πλειοψηφία αλλά –όπως πάντα-κάποιοι εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στην τραπεζική χρηματοδότηση. Για αυτούς λοιπόν η αγορά σήμερα είναι συμφέρουσα διότι εξασφαλίζουν τιμές αγοράς στα επίπεδα του 2006 ενώ από την άλλη πλευρά δανείζονται με χαμηλά επιτόκια .

2. Όσοι έχουν ρευστότητα και είναι υπομονετικοί. Σίγουρα , η σημερινή εποχή δεν προσφέρεται για τους επενδυτές που θέλουν να αποκομίσουν υπεραξίες σε μία μέρα. Σίγουρα, οι τιμές είναι ελκυστικές και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αύριο μπορεί να είναι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει , μία καλή αγορά για κάποιο που μπορεί να περιμένει πάνω από πέντε χρόνια για να δει την επένδυση του να αποδίδει. Αν μελετήσει κάποιος την εμπειρία της δεκαετίας του ’80 θα διαπιστώσει ότι όταν η αγορά πήρε μπροστά (στα μέσα της δεκαετίας) , οι ετήσιες υπεραξίες ξεπέρασαν το 100%. Μη περιμένετε στην σημερινή Ελλάδα τέτοιες αποδόσεις αλλά σίγουρα όταν ανακάμψει η αγορά οι υπεραξίες θα είναι -τουλάχιστον- διψήφιες.

3. Όσοι έχουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την φορολογική καταιγίδα και φυσικά είτε έχουν ρευστότητα είτε έχουν πρόσβαση σε αυτή. Οι φοροτεχνικοί ήδη έχουν πιάσει δουλειά αναζητώντας διεξόδους στην εξοντωτική φορολογία στα ακίνητα. Αν έχετε την δυνατότητα να εκμεταλλευτείτε την τεχνογνωσία τους , μη χάσετε τις ευκαιρίες που προσφέρονται στην αγορά. Σίγουρα , τιμές σαν και αυτές που προσφέρονται κάποια καταστήματα ή γραφεία ή και πολυτελείς κατοικίες δύσκολα θα ξαναβρείτε.

4. Όσοι με την δυνατότητα μίας αγορά αναδεικνύουν υφιστάμενα περιουσιακά τους στοιχεία. Θέλετε ένα παράδειγμα; Κατοικείτε σε μία πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας , σε ένα σπίτι 80μτετραγωνικών μέτρων που δεν σας χωρά. Να αγοράστε μεγαλύτερο δεν μπορείτε, γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά. Να νοικιάσετε το σπίτι και να πάτε σε νοικιασμένο , δεν θέλετε γιατί γκρινιάζει η σύζυγος. Ο ιδιοκτήτης της διπλανής γκαρσονιέρας αναζητεί αγοραστή. Μήπως σας συμφέρει;

5. Όσοι αναζητάτε κύρια κατοικία. Πιστέψτε το είναι μία καλή περίοδος για αγορά αφού τα ενοίκια , κυρίως σε σπίτια μεγάλης εμπορευσιμότητας έχουν αρχίσει να «τσιμπάνε». Που θα βρείτε τα λεφτά; Συγγνώμη δεν έχουμε την απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή περίοδος προσφέρει ευκαιρίες για εκείνους που ξέρουν τι θέλουν.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki