Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ασφάλιστρο κινδύνου για την πτώση

Η πτώση στις τιμές των ακινήτων είναι πλέον εφιάλτης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και επιχειρήσεις. Άλλοι, ανησυχούν για την μείωση του πλούτου τους , άλλοι γιατί δεν μπορούν να πουλήσουν, άλλοι –κυρίως επιχειρηματίες- διότι βλέπουν την αξία του δανείου να είναι μεγαλύτερη από την τιμή του ακινήτου που χρηματοδότησαν. Ποιο είναι το κοινό τους γνώρισμα; Σκέπτονται τι άσκημο είναι το γεγονός ότι δεν προσφέρεται ένα ασφάλιστρο κινδύνου για την πτώση των τιμών των ακινήτων ανάλογα με εκείνα των ομολόγων. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές ακινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά όλες οι απόπειρες που έχουν γίνει δεν έχουν βρεί την αποδοχή των ιδιοκτητών και των επενδυτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι παγκόσμιοι ασφαλιστικοί κολοσσοί οι οποίοι δεν έχουν προχωρήσει στη παροχή αυτού του είδους της κάλυψης. Πρόσφατα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά που εκδίδονται στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι το κόστος θα ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το όφελος τόσο για τις εταιρίες όσο και για τους ασφαλισμένους. Ανέφεραν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση περαιτέρω πτώσης 10% στις τιμές των σπιτιών αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ζημίες άνω του $ 1 τρις για όσες ασφαλιστικές πρόσφεραν μία τέτοια κάλυψη κινδύνου. Πάντως , κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιες απόπειρες .

Στις Συρακούσες, της Νέας Υόρκης μία μη κερδοσκοπική προσφέρει κάλυψη μέχρι και 30 χρόνια με κόστος το 1,5% της προστατευόμενης αξίας. Επίσης η CME Group προσφέρει συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις τιμές των κατοικιών σε 10 μητροπολιτικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Βοστώνης, του Μαϊάμι και το Λας Βέγκας. Όμως , η καθιέρωση ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς κατοικίας σε επιμέρους αγορές αφού με η μετατροπή του ακινήτου σε χρηματιστηριακού προϊόντος θα άλλαζε σε μία νύκτα τους μηχανισμούς διαμόρφωσης του επιπέδου τιμών αφού θα συνέβαλλε στην αποσύνδεση τους από την προσφορά και την ζήτηση.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki