Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακινητα Vs Χρυσός

Tέσσερις ημέρες η τιμή του χρυσού καταγράφει ρεκόρ, φθάνοντας χθες ως τα 1.424,60 δολάρια την ουγκιά και η τιμή του αργύρου άγγιξε τα 28,90 δολάρια την ουγκιά, επίπεδα τα οποία είναι τα υψηλότερα από τον Μάρτιο του 1980. Πρόκειται για ένα ράλυ το οποίο οφείλειται σε πολλούς και ανομοιογενείς παράγοντες και συγκεκριμένα στην:

-αβεβαιότητα για το ενδεχόμενο πολέμου των ισοτιμιών

-φόβο για την δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης

-επισφαλή ανάκαμψη των οικονομιών των ΗΠΑ και της ΖτΕ

Αποτέλεσμα όλων αυτων είναι οι επενδυτές να απομακρύνονται απο παραδοσιακές επενδύσεις μηδενικού κινδύνου όπως ακίνητα και καταθέσεις και στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο . Είναι γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν και θα ανησυχούν για την ποιότητα των νομισμάτων και των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Συνεπώς θα συνεχίζουν να αναζητούν « εξασφάλιση» στον χρυσό. Η προσπάθεια των κυβερνήσεων σε όλον τον κόσμο να εξασθενίσουν τα νομίσματά τους έχει στρέψει τους επενδυτές, θεσμικούς και κερδοσκόπους, στην ασφάλεια του χρυσού, καθιστώντας και πάλι επίκαιρη τη θεωρία του 19ου αιώνα ότι ο χρυσός αποτελεί πραγματικό χρήμα.

Αρκετοί γκουρού της αγοράς χρυσού υποστηρίζουν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα πετάει από ρεκόρ σε ρεκόρ διότι τα αμερικανικά επιτόκια θα παραμείνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ αυξανόμενη θα είναι η εξασθένιση του δολαρίου. Ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν ότι οι υψηλές τιμές θα συνεχιστούν στα επόμενα πέντε χρόνια καθώς οι ΗΠΑ θα προσπαθούν να αναδυθούν από την ύφεση και ταυτόχρονα θα εξασθενεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα χαρτονομίσματα. Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο κίνδυνος για τη μεταστροφή της τρέχουσας ανοδικής τάσης του χρυσού θα είναι μια υποτίμηση των νομισμάτων και μια σφιχτή νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες. Υπογραμμίζουν ωστόσο ότι ο κίνδυνος αυτός είναι ανύπαρκτος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, διότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες και κυρίως οι ΗΠΑ κινούνται σε δύσβατο μονοπάτι. Επίσης, οι επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού είναι πλέον μεγαλύτερος του αποπληθωρισμού και προσπαθούν να ασφαλιστούν έναντι αυτού του κινδύνου με πολύ υψηλές θέσεις στον χρυσό.

Είναι γεγονός ότι η πλημμυρίδα του φθηνού χρήματος από τους κεντρικούς τραπεζίτες αρχίζει και προκαλεί πληθωριστικές προσδοκίες. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού έχει συνεπώς ενισχύσει την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου καθώς εκτιμάται από πολλούς επενδυτές ως ένα ασφαλές επενδυτικό λιμάνι στον πληθωριστικό κίνδυνο. Πόσω δε μάλλον που τα νέα άλματα στις τιμές του πετρελαίου και των άλλων εμπορευμάτων και πολύτιμων μετάλλων θα δώσουν περαιτέρω καύσιμα σε όσους οικονομολόγους ανησυχούν για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki