Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

ΑΚΙΝΗΤΑ : Εχουν το πλεονέκτημα

Που να επενδύσω σήμερα; Το ερώτημα αυτό απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι έρχονται να διαχειριστούν πρωτόγνωρες καταστάσεις στην αγορά αλλλά και στην οικονομία.

Hδη τα επιτόκια βρίσκονται στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, η αγορά ακινήτων κινείται σε ένα τεντωμένο σχοινί και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει πόσο θα διαρκέσει η σημερινή κατάσταση και πότε η οικονομία θα μπεί σε αναπτυξιακή τροχιά παρασύρωντας προς τα πάνω πληθωρισμό, επιτόκια και τιμές ακινήτων. Ας ξεκινήσουμε απο την αρχή :Τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα . Ο κάθε αποταμιευτής το γνωρίζει αυτό καλά αφού οι τόκοι που εισπράττει είναι ψύχουλα σε σχέση με εκείνους των δεκαετιών του ΄80 και ΄90 . Περαιτέρω , η απόδοση των 10ετών ομολόγων είναι μόλις 2,5% (αμερικάνικα). Είναι πολύ πιθανό ότι σε τρία με πέντε χρόνια από τώρα , αυτοί οι ίδιοι οι επενδυτές οι οποίοι αγόραζαν 10ετή σήμερα να καταλήξουν να γράφουν ζημίες αφού η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας πυροδοτεί τον πληθωρισμό και αυτός με την σειρά του ανεβάζει τα επιτόκια .

Όσον αφορά στα ακίνητα, οι τιμές έχουν καταγράψει μία μικρή πτώση αλλά πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η πτωτική πορεία είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί άμεσα ενώ είναι αμφίωολοι οι ρυθμοί αύξησης τους όταν ξεκινήσει η διαδικασία ανάκαμψης. Απο την άλλη πλευρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια αν συγκριθούν με τις αποδόσεις ακόμα και των κατοικιών -είναι οι μικρότερες στην αγορά- καθιστούν την επένδυση μακροπρόθεσμα ελκυστική με την προϋπόθεση φυσικά ότι το κόστος του χρήματος θα έχει κλείσει στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. Αν θέλει κανείς μάλιστα να συγκρίνει τις αποδόσεις των επενδύσεων μηδενικού κινδύνου με τα σημερινά δεδομένα και σε ένα ορίζοντα δεκαετίας θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα εξακολουθούν να έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα προκύπτει απο τις προοπτικές ανόδου των τιμών -μόλις αρχίσει η πορεία προς την ανάκαμψη- με ρυθμούς οριακά υψηλότερους σε σύγκριση με τον πληθωρισμό.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki