Εκτός του επενδυτικού χάρτη για τα κεφάλαια που επενδύουν σε επαγγελματικά ακίνητα ανά τον κόσμο βρίσκεται η χώρα μας, με την Αθήνα να είναι παντελώς απούσα από τη λίστα των 25 πιο ελκυστικών πόλεων. Διεθνώς, η Νέα Υόρκη για πρώτη φορά μετά το 2007 αντικαθιστά το Λονδίνο ως η πόλη που ελκύει περισσότερες επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα. Η Νέα Υόρκη έως το τρίτο τρίμηνο του 2011 εμφάνισε αύξηση στις επενδύσεις 165%. Το Λονδίνο είναι ο αμέσως επόμενος στόχος, κυρίως για τους επενδυτές που κινούνται εκτός συνόρων τους. Το Τόκιο, παρ όλη την πτώση στη ζήτηση εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και του πυρηνικού ατυχήματος, παρέμεινε τρίτο στην κατάταξη. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield για τις πόλεις που κερδίζουν σε ανάπτυξη.
Η ποιότητα και το μέγεθος της αγοράς επενδυτικού προϊόντος στην Ελλάδα δεν επιτρέπει διάχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών σε επαγγελματικά ακίνητα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση, η δεδομένη κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων δεν ευνοεί τις επενδύσεις.Αυτή τη στιγμή, πάντως, με τη ρευστή κατάσταση στις οικονομίες και την αβεβαιότητα σε σχέση με τη διεθνή αγορά, οι επενδυτές συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε ποιοτικά ακίνητα και ασφαλείς επενδύσεις, σε ώριμες αγορές. Η έρευνα «Winning in Growth Cities» προσδιορίζει τις μεγαλύτερες και γρηγορότερα αναπτυσσόμενες πόλεις στις επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα, τις διαφορές στις τιμές των ακινήτων και αξιολογεί την προσφορά και τη ζήτηση στους διάφορους τομείς της αγοράς ακινήτων.
Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία έως το 3ο τρίμηνο 2011. Οι γρηγορότερα αναπτυσσόμενες πόλεις σε σχέση με τις επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα βρίσκονται οι περισσότερες στην Αμερική. Η Ευρώπη είχε οκτώ πόλεις στη κατάταξη των πρώτων 25 με τη γρηγορότερα αναπτυσσομένη αγορά, αυτή της Φραγκφούρτης, με τις δύο μεγαλύτερες συναλλαγές να φτάνουν τα 1,6 δισ. δολάρια (Deutsche Bank Twin Towers και OpernTurm). Στην Ασία η Σεούλ προηγείται και βρίσκεται στην 9η θέση. Στα γραφεία, το Λονδίνο είναι η πρώτη αγορά, ενώ στα καταστήματα το Χονγκ Κονγκ προσέλκυσε τον μεγαλύτερο όγκο σε επενδύσεις με χαρακτηριστική συναλλαγή την πώληση του Festival Walk αντί 2,4 δισ. δολάρια. Στα βιομηχανικά ακίνητα η Σιγκαπούρη προσέλκυσε τον μεγαλύτερο όγκο των επενδύσεων.