Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

2011 : Μία δύσκολη χρονιά

Δύσκολο θα είναι και το 2011 για την αγορά ακινήτων καθώς η συρρίκνωση της οικονομίας και του εισοδήματος σε συνδυασμό με την ανεργία και την πιστωτική ασφυξία αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτεηλ για την ελληνική αγορά ακινήτων. To realestatenews.gr ολοκλήρωσε έρευνα για τις προσδοκίες που επικρατούν στους επαγγελματίες της αγοράς σχετικά με την πορεία της αγοράς την επόμενη χρονιά τα σημαντικότερα ευρήματα της οποίας είναι: -Οι τιμές δεν φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν σημαντικά στην διάρκεια του επόμενου δωδεκαμήνου.

-Το κόστος χρήματος δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και πολύ δύσκολα θα βρεθούν τόσο χαμηλά. Οι εκτιμήσεις μάλιστα εμφανίζουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασισμένη να διατηρήσει τα επιτόκια της στα σημερινά επίπεδα μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου 2010.

-Η αγορά α΄ κατοικίας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την απαλλαγή για την πρώτη κατοικία και αυτό λόγω της αύξησης της ανεργίας , της συρρίκνωσης του εισοδήματος και της συρρίκνωσης των στεγαστικών δανείων.

-Η προσφορά θα εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκορ αφού στο ήδη υψηλό αδιάθετο απόθεμα νέων ακινήτων θα προστεθεί και ένα αυξημένος αριθμός υφιστάμενων κατοικιών που θα προσφερθεί προς πώληση είτε λόγ ω υποβάθμισης αγορών είτε οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους.

-Η αγορά γραφείων πολύ δύσκολα θα σημειώσει ανάκαμψη καθώς η περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ και το κλείσιμο επιχειρήσεων καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την αύξηση της ζήτησης και επομένως των ενοικίων. Πρέπει να σημιωθεί ότι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν την δραστηριότητα και εκείνων που την διέκοψαν είναι αρνητικό.

-Στην αγορά κατατημάτων φαίνεται ότι ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό της ζήτησης να κατευθύνεται στα εμπορικά κέντρα τα οποία έως το τέλος του α΄εξαμήνου υα έχουν φτάσει στην περιοχή της Αττικής τα έξη. Το πιο πιθανό σενάριο είναι σταθερότητα στις αγορές δρόμων υψηλής εμπορικότητας και πτώση της ζήτησησ σε περιφερειακούς δρόμους και εμπορικά σημεία.

Το σίγουρο είναι ότι σήμερα -αλλά και την χρονιά που έρχεται, ακόμα και τα πιο προνομιούχα ακίνητα πολύ δύσκολα πιάνουν τις τιμές που ίσχυαν πριν 18 μήνες και αυτό γιατί εκτός από την υψηλή προσφορά οι πωλητές έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα ρευστότητας που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Πάντως αν είναι απόφαση η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου τότε ο κανόνας «όσο το δυνατόν συντομότερα» βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki