Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Φουλάρει το ΣτΕ για "αξιοποιήσεις"

Το Συμβούλιο της Επικρατείας προχωρά στη σύντομη δικαστική εκκαθάριση υποθέσεων που αφορούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων. Στόχος της ηγεσίας του ανώτατου δικαστηρίου είναι όλες οι υποθέσεις να έχουν ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση μέχρι το καλοκαίρι. Οι καυτές υποθέσεις που θα εξετάσει το ΣτΕ αφορούν πέντε μεγάλες κατηγορίες.

1Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται η εκμετάλλευση ακινήτων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσιου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για επενδύσεις στην Κασσιόπη Κέρκυρας, στην περιοχή Αφάντου Ρόδου και στο Ελληνικό Αττικής. Οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ για να μπει φρένο στις διαγωνιστικές διαδικασίες προέρχονται κυρίως από δήμους, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και ιδιώτες. Η αίτηση κατά της ιδιωτικοποίησης της Κασσιόπης -πρόκειται για την πρώτη αμιγώς διεθνή επένδυση- κατατέθηκε για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, πριν από περίπου 6 μήνες από τον Δήμο Κέρκυρας. Οσον αφορά το ακίνητο της Αφάντου, έχουν προσφύγει πρώην ιδιοκτήτες ζητώντας μερική άρση απαλλοτρίωσης και την επιστροφή της έκτασης στους αρχικούς ιδιοκτήτες της, ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί για τις 26 Μαρτίου 2013. Επίσης, ενώπιον του Ε' τμήματος του ΣτΕ εκκρεμεί προσφυγή κατοίκων της Σάμου κατά της υλοποίησης της επένδυσης, ύψους 50 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει αγγλική εταιρεία σε έκταση 120 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων και κατασκευή μαρίνας.

2 Η δεύτερη κατηγορία αφορά την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΔΑΘ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), η ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ,ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η Διεύθυνση Αερολιμένα Αθηνών, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εγνατία Οδός. Ολες οι υποθέσεις θα εκδικαστούν στις 5 Απριλίου από την Ολομέλεια του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκαν λόγω της σπουδαιότητάς τους. Εντελώς αντίθετοι στις ιδιωτικοποιήσεις είναι εργαζόμενοι και σωματεία εργαζομένων, οι οποίοι έχουν καταθέσει τις περισσότερες αιτήσεις στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι μεταβιβάσεις των εταιρειών στο ΤΑΙΠΕΔ. Το κεντρικό επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι εκχωρούνται σε ιδιώτες αγαθά στρατηγικής σημασίας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

3 Η τρίτη κατηγορία αφορά την παραχώρηση λιμανιών και μαρινών σε ιδιώτες. Ολες οι προσφυγές στρέφονται κατά των αποφάσεων της διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, με αίτημα να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας τους. Πάνω από 15 είναι και οι αιτήσεις ακυρώσεως για την παραχώρηση μαρινών όπως στον Πόρο, στην Υδρα, στη Νέα Επίδαυρο, στην Αρετσού, στο Αργοστόλι. Και αυτές οι υποθέσεις έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 5 Απριλίου.

4 Η τέταρτη κατηγορία αφορά την ένταξη στο νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων τριών μεγάλων έργων κατασκευής αιολικών σταθμών στην Κρήτη. Οι προσφυγές που συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Ολομέλεια του ΣτΕ έχουν κατατεθεί από το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα, το οποίο αντιτίθεται «στη μετατροπή του νησιού σε εργοστάσιο ενέργειας». Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η υπόθεση της τουριστικής επένδυσης «Ιτανος γαία», στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου, κοντά στο φοινικόδασος Βάι. Το πρότζεκτ, ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, αφορά την τουριστική ανάπτυξη περιοχής 25.000 στρεμμάτων στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, με τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ και βοηθητικών χώρων. Οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, κατέθεσαν πρόσφατα προσφυγή στο ΣτΕ υποστηρίζοντας ότι το έργο πρέπει να ακυρωθεί διότι δεν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη. Και, βεβαίως, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο δικαστήριο όπου εκκρεμεί η απόφαση για τη μεγάλη επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, από τον καναδικό κολοσσό Eldorado Gold (μητρική της Ελληνικός Χρυσός), για την εξόρυξη 9,6 εκατ. ουγκιών χρυσού.

ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki