Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Κατηφόρα για τέσσερα χρόνια

Η πτώση των τιμων θα συνεχιστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι αναλυτές της αγοράς ακινήτων απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το realestatenews.gr συνγκέντρωσε τις εκθέσεις των ερευνητικών ιδρυμάτων σε Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τις προβλέψεις που αφορούν στην εξέλιξη τωων τιμών στην ελληνική κτηματαγορά.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι οι πτωτικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων είναι πιθανόν να συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα, με περιορισμένο, ωστόσο, τον κίνδυνο απότομης μεταβολής τους. Η κέντρική τράπεζα επισημαίνει ότι βασική αιτία της ύφεσης στην αγορά είναι οι υπέρμετροι φόροι, ζητώντας ουσιαστικά μείωση των επιβαρύνδεων στα ακίνητα. «Μετά τη συνεχή αποκλιμάκωση των τιμών τα τελευταία έτη, η ελληνική αγορά ακινήτων πιθανότατα δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά σημαντικής υπερτίμησης καθώς, εκτός των άλλων, υποχώρησε σημαντικά τα τελευταία πέντε έτη ο λόγος του δείκτη τιμών των κατοικιών προς το δείκτη των ενοικίων ο οποίος συνήθως αξιολογείται μαζί με άλλους παράγοντες ως δείκτης αποτίμησης της αγοράς ακινήτων, σημειώνει η έκθεση.

Η Fitch, σε ειδική έκθεσή της, αναφερόμενη στην Ελλάδα, ως περιφερειακή αγορά μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, προβλέπει περαιτέρω πτώση τιμών. Ο οίκος εκτιμά ότι η συρρίκνωση του καταναλωτικού εισοδήματος και η υποχώρηση του τραπεζικού δανεισμού στην Ελλάδα -τoν τοποθετεί στο 35%, σε σχέση με το peak που είχε αγγίξει το 120% στο παρελθόν- κρατούν τις τιμές σε αρνητικό έδαφος. Η Fitch εκτιμά ότι στη χώρα μας η ανεργία, που επηρεάζει τη ροή των στεγαστικών δανείων, θα αυξηθεί το 2013, ενώ θα αναχαιτιστεί, σταδιακά, από το 2014. Οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι οι τιμές θα «ξύσουν» πάτο το 2014 και σημειώνουν ότι η πτώση των τιμών δεν είναι ακόλουθη των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ιδιοκατοίκησης (80%), του υψηλού κατασκευστικού κόστους και του μεγάλου αριθμού μικρών-οικογενειακών κατασκευαστικών εταιρειών που δεν εξαρτώνται από τον τραπεζικό δανεισμό.

Αλλά και η Deutche Bank εκτιμά ότι ο κύκλος καθόδου των τιμών θα συνεχιστεί, λόγω της περαιτέρω συρρίκνωσης του διαθέσιμου προς κατανάλωση εισοδήματος. Μάλιστα, εκτιμά ότι η διολίσθηση των αξιών θα αναχαιτιστεί σε βάθος τετραετίας, υπό την προϋπόθεση ότι τα ποσοστά υποχώρησης θα είναι αντίστοιχα αυτών των προηγούμενων ετών (11,6% και 5,8% το 2012, 2011 .

Σύμφωνα επίσης, με την έρευνα της ελληνικής κτηματαγοράς  για το α΄ εξάμηνο του 2013, η αγορά ακινήτων θα βρίσκεται στον «πάγο» για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Και αυτό επειδή οι κατοικίες είναι υπερεκτιμημένες κατά 10%-30%, συγκριτικά με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, ενώ αγγίζει τις 200.000 ο αριθμός των απούλητων κατοικιών, σε όλη τη χώρα. Αλλά λόγω των αρνητικών δημογραφικών στοιχείων, της εκτιμώμενης ανόδου της ανεργίας το 2013 και της αυστηριοποίησης των κριτηρίων δανεισμού.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki