Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Που αγοράζουν ακίνητα οι έλληνες

Σταθερή παραμένει τους τελευταίους μήνες η έξοδος κεφαλαίων από την εγχώρια αγορά ακινήτων με προορισμό τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως τη Γερμανία. Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αν και το ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι σαφώς πιο υψηλά από το πρόσφατο παρελθόν, οι επενδυτικές συμφωνίες παραμένουν συγκριτικά λιγότερες, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας των ενδιαφερόμενων επενδυτών, απόρροια της γενικότερης αβεβαιότητας. Η ζήτηση για απόκτηση ακινήτων στη Γερμανία είναι έντονη από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. ωστόσο, προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα, που περιορίζει τελικά τον αριθμό των επενδύσεων που πραγματοποιούνται. Οι περισσότεροι από τους ενδιαφερομένους θέλουν να πωλήσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα (συνήθως οικόπεδο, κατοικία ή κατάστημα), ώστε να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση του νέου. Διαπιστώνουν όμως πως είτε δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον είτε η προσφερόμενη τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από την προσδοκώμενη.

Οι περισσότεροι επενδυτές, πάντως, διαθέτουν ποσά της τάξεως των 250.000 – 300.000 ευρώ κι εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συμπληρώνουν το υπόλοιπο απαιτούμενο κεφάλαιο για μια επένδυση, μέσω τραπεζικού δανεισμού. Κατά κανόνα, το ενδιαφέρον αφορά κατοικίες και καταστήματα ή συνδυασμό των δύο (ακίνητα μεικτής χρήσης), αποφεύγουν τα γραφεία, ενώ η προτιμώμενη πόλη είναι το Βερολίνο, καθώς οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με άλλες πόλεις υψηλής ζήτησης, όπως η Φρανκφούρτη», επισημαίνει ο κ. Φόλλμπαχ. Στα πλεονεκτήματα της γερμανικής αγοράς περιλαμβάνεται και η ευκολία χρηματοδότησης από τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες γενικά χορηγούν δάνεια προς τους ξένους, τα οποία καλύπτουν έως και το 50% της αξίας της επένδυσης, ανάλογα με την ποιότητα του ακινήτου. «Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουν ότι οι τράπεζες της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε ό,τι αφορά την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων και εξετάζουν ενδελεχώς την πιθανότητα να είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή παράνομων δραστηριοτήτων», τονίζει.

Παραδοσιακά, το Λονδίνο αποτελούσε την κορυφαία προτίμηση των Ελλήνων επενδυτών, και για λόγους αίγλης, αλλά κι επειδή είναι μια πόλη που οι περισσότεροι γνωρίζουν αρκετά καλά. Επιπρόσθετο δέλεαρ αποτελεί και η πολύ ευνοϊκή φορολογία, πέραν της δεδομένης επενδυτικής ασφάλειας που προσφέρει η πόλη. Οι Ελληνες αγοραστές στο Λονδίνο συνιστούν μια από τις σημαντικές ομάδες επενδυτών, αποτελώντας περίπου το 3% του συνόλου (μεταξύ των ξένων αγοραστών). Εσχάτως βέβαια, η τάση αυτή φαίνεται να διαφοροποιείται υπέρ άλλων προορισμών, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι σαφώς πιο εγγυημένη και οι τιμές χαμηλότερες. Οι τιμές στο Λονδίνο έχουν επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται σημαντική διόρθωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που θα προκύψει.

Ετσι, αρκετοί Ελληνες επενδυτές κινούνται προς την έξοδό τους από τη βρετανική αγορά και την είσοδό τους σε άλλες ανεπτυγμένες, όπως η γαλλική, η γερμανική και η ελβετική, ενώ λόγω εγγύτητας και χαμηλών αξιών, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τουρκική αγορά.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki