Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ελληνικό δημόσιο έχει πάνω από 100.000 ακίνητα, ίσως να φτάσει ο αριθμός και τα 120.000 - 130.000. Ωστόσο από αυτά, μόλις 10.000 μπορούν να αξιοποιηθούν.
Kοινή συνισταμένη είναι ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένα τόσο μεγάλο έργο εξαιτίας των αγκυλώσεων και των ταμπού του παρελθόντος. Πολεοδομικές και χωροταξικές ασάφειες, ασταθές φορολογικό καθεστώς, έλλειψη σχεδιασμού, γραφειοκρατία, απουσία επενδυτών και το κυριότερο χαμηλές αποτιμήσεις λόγω της κρίσης, απειλούν να τινάξουν στον αέρα το σχέδιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Αυτή τη στιγμή τα ακίνητα που έχει το Δημόσιο δεν έχουν καμιά αξία, αν δεν αποκτήσουν πρώτα πολεοδομική ωρίμανση. Η επιλογή των καλύτερων ακινήτων πρέπει να γίνει με τρία κριτήρια: Πρώτον, με κριτήρια ωριμότητας και εμπορικότητας (ποια είναι τα καλύτερα). Δεύτερον, να εντοπιστούν τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν και τρίτον, να δοθεί πολεοδομική ταυτότητα σ' αυτά.
Μια σειρά από τεράστια εμπόδια που υπάρχουν και τα οποία δεν επιλύονται, θέτουν εν αμφιβόλω το μεγάλο αυτό project, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει με τους διαγωνισμούς για τα 39 κτίρια του Δημοσίου που θα δοθούν με sale and lease back, καθώς και με την έκταση των 6.200 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.