Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Το στοίχημα της ανάκαμψης της αγοράς

Για πολλούς η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση είναι η πιο σημαντική αιτία για την καθήλωση της αγοράς ακινήτων. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική καθώς , όπως λένε άνθρωποι της αγοράς ακινήτων το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι κανείς σήμερα δεν γνωρίζει τα χρόνο που θα απαιτηθεί προκειμένου η αγορά να σταθεροποιηθεί και σε ποια επίπεδα θα είναι οι τιμές όταν ξεκινήσει η διαδικασία ανάκαμψης.

«Ακόμα και αυτοί που έχουν ρευστότητα είναι επιφυλακτικοί καθώς για πρώτη φορά από την δεκαετία του ΄50, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να απεγκλωβιστούν από την επένδυση που έχουν κάνει. Προκειμένου να προγραμματιστεί οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει ο επενδυτής να γνωρίζει δύο στοιχεία. Το ένα αφορά το χρόνο και τις συνθήκες που θα απαιτηθούν προκειμένου να ρευστοποιήσει την επένδυση του . Το δεύτερο αφορά το επίπεδο των τιμών . Και τα δύο αυτά δεδομένα στην πραγματικότητα είναι άγνωστα με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα αλλά περιμένουν καθώς προσδοκούν ότι οι τιμές θα σημειώσουν περαιτέρω μείωση . Το επίπεδο των τιμών στο οποίο θα γίνει η επένδυση είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγων αφού ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί κάποιος στην επένδυση είναι ιδιαίτερα σημαντικός.», επισήμανε χαρακτηριστικά κορυφαίος οικονομικός αναλυτής .

Ήδη , με τα σημερινά δεδομένα , εκείνοι που επένδυσαν σε ακίνητα τη περίοδο 2008-2010 είναι εγκλωβισμένοι στις επενδύσεις τους καθώς το επίπεδο των τιμών σήμερα είναι σημαντικά χαμηλότερο . Αν μάλιστα , αποπειραθούν να ρευστοποιήσουν , τότε θα το κάνουν με σημαντικές ζημιές.

«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή την στιγμή στην αγορά ακινήτων είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο ανάκαμψης. Με τα σημερινά δεδομένα , στην καλύτερη περίπτωση τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης θα αρχίσουν να διαφαίνονται μετά το 2014. Άλλωστε και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ , η ανάπτυξη το 2013 θα είναι μηδενική. Αυτό όμως είναι ένα σχετικά καλό σενάριο. Αντίθετα , ένα ρεαλιστικό σενάριο προβλέπει , ότι η σταθεροποίηση θα επιτευχθεί σε τρία χρόνια και με την προϋπόθεση ότι θα εξακολουθήσει το ευρώ να έχει την σημερινή μορφή του. Τυχόν διάλυση της ευρωζώνης θα διαμορφώσει εντελώς διαφορετικές συνθήκες ανατρέποντας όλα τα σημερινά δεδομένα.», επισήμανε ο ίδιος αναλυτής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δεδομένα που διαμορφώνονται ως προς την πορεία της οικονομίας.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki