Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Οι "ανταγωνιστές" των ακινήτων

Το σλόγκαν «κανείς δεν έχασε αγοράζοντας γη» που σημάδεψε την επενδυτική συμπεριφορά των ελλήνων για ολόκληρες δεκαετίες φαίνεται ότι ανατρέπεται καθώς η κρίση έδειξε ότι η επένδυση σε ακίνητη περιουσία δεν είναι τόσο ασφαλής όσο εμφανίζεται. Παράλληλα , η παγκοσμιοποίηση των αγορών ανέδειξε και νέους «ανταγωνιστές» που προσφέρουν ταυτόχρονα υψηλές αποδόσεις, ευκολότερη ρευστοποίηση και λιγότερη φορολογία. Αυτό το επενδυτικό «μπρα ντε φερ» είναιι το νέο στοιχείο που φαίνεται ότι θα επηρεάσει τις επενδυτικές επιλογές των ελλήνων στα επόμενα χρόνια και πιθανό να περιορίσει τη νέα γενιά των επενδυτών ακινήτων .

Ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής φαίνεται ότι είναι οι καταθέσεις προθεσμίας οι καθαρές αποδόσεις των οποίων πλέον είναι όχι μόνο υψηλότερες από τον πληθωρισμό (σε αντίθεση με αυτές των ακινήτων) αλλά σε ορισμένες περιόδους μπορεί να αγγίζουν το 7%. Ήδη απο το καλοκαίρι , λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας με τις αποδόσεις τους να ξεπερνούν ακόμα και το 5%, ενώ υπάρχουν δελεαστικές προσφορές για τον τελευταίο μήνα της κατάθεσης της τάξης του 7% ακόμα και 10%. Φυσικά , δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται και το συγκριτικό πλεονέκτημα της άμεσης ρευστοποίησης που παρέχουν σε σύγκριση με τα ακίνητα.

Ένας άλλος επίσης, ισχυρός ανταγωνιστής είναι ο χρυσός και τα πολύτιμα μέταλλα. Οι υπεραξίες που έχουν προσφέρει τα τελευταία δύο χρόνια είναι πρωτοφανείς και πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι όσο διατηρείται το κλίμα ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία το πάρτι θα συνεχίζετα. « Πρόκειται , για χρηματιστηριακό προϊόν που η τιμή του μπορεί από τη μία στιγμή στην άλλη να καταρρεύσει, ενώ οι δυνατότητες του μέσου έλληνα να επενδύσει σε χρυσό είναι περιορισμένες», υποστηρίζουν οι σκεπτικιστές. Παρόλα αυτά , η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγοι οι μεγάλοι επενδυτές που έχουν αυξήσει το μερίδιο σε χρυσό στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο.

Το σίγουρο , είναι ότι οι εποχές που οι επενδύσεις σε ένα σπίτι ή σε ένα μικρό κατάστημα ή ακόμα και σε γραφείο θεωρούνταν μονόδρομος έχουν παρέλθει και αυτό ισχύει όχι μόνο διότι πλήθυναν οι ανταγωνιστές αλλά και διότι το κόστος διαχείρισης σε χρόνο και σε χρήμα της ίδιας της επένδυσης-κυρίως το φορολογικό-έχει αυξηθεί δραματικά

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki