Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Ακίνητα: "Μένουν απο καύσιμα" για 10 χρόνια

Η αγορά ακινήτων στην Αθήνα στα επόμενα χρόνια θα κινηθεί με ρυθμούς χαμηλότερους σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεκαετίες ακόμα και αν η οικονομία ανακάμψει. Τα φαινόμενα της περιορισμένης ζήτησης αλλά και της υπερβάλλουσας προσφοράς έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους και αυτά θα επηρεάσουν τους ρυθμούς μεγέθυνσης της αγοράς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η αγορά ακινήτων (κατοικίας, επαγγελματικών αλλά και της γης ) χαρακτηριζεται από τα εξής δεδομένα:

• Ο πληθυσμός της Αθήνας / Αττικής προβλέπεται να παραμείνει έως το 2021 στα επίπεδα του 2001.

• Η πολεοδομημένη και θεσμοθετημένη προς πολεοδόμηση γη θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν διπλάσιου πληθυσμού, με ποσοστά άνισα κατανεμημένα ανά τις Υποενότητες της Αττικής.

• Υπάρχει σημαντικό ποσοστό κενού κτιριακού αποθέματος, τόσο παλαιού, όσο και πρόσφατων κατασκευών, που δεν απορροφήθηκαν από την αγορά. Ειδικότερα, εντοπίζεται σημαντικό ποσοστό κενού κτιριακού αποθέματος σε τμήματα του κέντρου της Αθήνας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η φυσική κίνηση του πληθυσμού για τα επόμενα χρόνια δεν θα αρκεί για να απορροφήσει το ήδη υψηλό απόθεμα αδιάθετων ακινήτων και να δημιουργησει ταυτόχρονα μία ζήτηση για νέες κατοικίες. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός αυτό θα επηρεάσει άμεσα και την αγορά γης καθώς η περιορισμένη ζήτηση για κατασκευές δεν θα μπορέσει να συντηρήσει μία άνοδο των τιμών της γης με ρυθμούς αντίστοιχους της προηγούμενης δεκαετίας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στο κόσμο (ξεπερνούν το 80%) γεγονός που επηρεάζει την δυναμική της ζήτησης.

«Η ανάπτυξη , στα επόμενα χρόνια θα βασιστεί σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στην ανάγκη αναβάθμισης των στεγαστικών αναγκών των νοικοκυριών και ο δεύτερος την ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Οι δύο αυτοί παράγοντες μπορούν να διαμορφώσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο για να συντηρηθεί η αγορά αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκούν για να διαμορφωθούν οι συνθήκες φούσκας του 2000.» , επισήμανε οικονομολόγος μέλος της ομάδας που συνέταξε την έρευνα.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki