Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Δημοσιονομική πειθαρχία ή «άτακτη χρεοκοπία»



Εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα εξακολουθεί να τελεί η Κομισιόν, η οποία και χθες τήρησε χαμηλούς τόνους.

Παράλληλα, η Επιτροπή επιμένει ότι η ανάγκη για ανάπτυξη δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για χαλάρωση της δημοσιονομικής προσπάθειας, η οποία θα πρέπει να ακολουθείται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τα περιθώρια ελιγμών κάθε χώρας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα της Ελλάδας που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες και η οποία δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Μάλιστα, προειδοποίησε ότι οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν έχουν άλλη επιλογή από τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς ο άλλος δρόμος είναι η «άτακτη χρεοκοπία» που δεν αποτελεί λύση.

Σύμφωνα με τον Ζ. Μπαρόζο, η επιστροφή στην ανάπτυξη με διεύρυνση των ελλειμμάτων θα ήταν ανεύθυνη πολιτική, η οποία θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τις προβληματικές χώρες.

Κληθείς να σχολιάσει την ύπαρξη πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες θα παγώσει η καταβολή της επόμενης δόσης της διεθνούς χρηματοδότησης προς την Ελλάδα έως ότου σχηματιστεί κυβέρνηση, καθώς και εάν θεωρεί ότι είναι δυνατή η αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού Μνημονίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί.

«Από σεβασμό προς την ελληνική δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνω υποθετικές δηλώσεις για υποθετικές καταστάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι την ώρα που διεξάγονται προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης, «δεν είναι η στιγμή για την Επιτροπή ή για άλλα ευρωπαϊκά όργανα να κάνουν σχόλια».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε δηλώσει ότι αύριο, 10 Μαΐου, αναμένεται να καταβάλει η Ευρωζώνη την επόμενη δόση των 5,2 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε πως για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων θα πρέπει να προηγηθεί επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί μόλις σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον «ηγέτη του κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές», ο κ. Σαμαράς του κατέστησε σαφές ότι «είναι μία πολύ ευαίσθητη περίοδος για την Ελλάδα και επομένως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνονται σχόλια για το τι μπορεί ή όχι να γίνει».

Για την ώρα, λοιπόν, η Επιτροπή παραμένει στην πάγια θέση της να μην εμπλακεί στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, δίνοντας πίστωση χρόνου στις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες, όπως είπε ο Ζ. Μπαρόζο, βρίσκεται σε επαφή, ώστε «να δούμε τι αποτέλεσμα θα υπάρξει από τις διαβουλεύσεις».

Στη συνέχεια, ο Ζ. Μπαρόζο υπεραμύνθηκε του δεύτερου προγράμματος επιμένοντας ότι συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη. Ο πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε την υποστήριξη της ΕΕ στις πολιτικές αρχές που προέκυψαν από τις εκλογές και στην προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση που είναι απαραίτητη εάν η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.

Ο επίτροπος οικονομίας Ολι Ρεν δήλωσε ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας συσσωρεύθηκαν επί μία μακρά χρονική περίοδο -και τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος- πριν από την οικονομική κρίση. Σε γενικές γραμμές, ο Ολι Ρεν εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, τονίζοντας ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν επιβάλλει μονοδιάστατους κανόνες. Αφησε δηλαδή να εννοηθεί ότι, υπό προϋποθέσεις, η Επιτροπή θα μπορούσε να εγκρίνει τη χορήγηση πρόσθετου χρόνου στην υποχρέωση των κρατών-μελών για μείωση των ελλειμμάτων.

  • Ακίνητα Τραπεζών

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter του Realestatenews για να λαμβάνετε καθημερινή ενημέρωση.

Τα Ακίνητα στη Ζωή μας

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki