Θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, θυγατρικές εντός Ελλάδος που μπορεί να συγχωνευθούν ή να κλείσουν αποδεσμεύοντας κεφάλαια, ακίνητα, συμμετοχές σε μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ξενοδοχεία, ασφαλιστικές... Ολα ένα μίγμα επιλογών, έτοιμο να σώσει τις τράπεζες και να ενισχυθούν κεφαλαιακά, όσο είναι δυνατόν αυτόνομα, πριν περάσουν την - αναπόφευκτη από ό,τι φαίνεται - πύλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή είναι η τάση, αυτός και ο στόχος, όμως το κλίμα που δεν έχει αλλάξει σε τίποτε αποθαρρύνει το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν καθυστερήσει και αναβληθεί πωλήσεις τραπεζικών θυγατρικών στη Μεσόγειο, διάθεση μετοχών τουρκικών τραπεζών, πώληση εξ ολοκλήρου βαλκανικών τραπεζών, ακόμη και αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Βέβαια, όσο τα πράγματα πιέζουν, τόσο οι τραπεζίτες θα αναγκασθούν να πουλήσουν σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που σχεδίαζαν.
Η Eurobank πρόλαβε να πουλήσει την Polbank στην Πολωνία και να συγχωνεύσει τη Δίας ΑΧΕΠΕΥ, όμως ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην πώληση της παρουσίας της στην Τουρκία (Tekfen Bank). Προχωρεί σε συγχώνευση με την Alpha Bank για να εξοικονομήσουν κεφάλαια και κόστος και αναμένουν την έγκριση των μετόχων τους στις 15 Νοεμβρίου, οπότε θα ακολουθήσουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ο όμιλος Πειραιώς έχει από καιρό βάλει πωλητήριο στη θυγατρική του στην Αίγυπτο (Piraeus Bank Egypt) και εκτιμάτο ότι μέχρι τώρα θα είχε ολοκληρωθεί η πώληση, αλλά ακόμη παραμένει εκκρεμής. Οσο για την Εθνική Τράπεζα, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το σχέδιο πώλησης συμμετοχής της στην Finansbank στην Τουρκία, καθώς όταν το είχε αποφασίσει ένα χρόνο πριν, προσδοκούσε και θα μπορούσε να εισπράξει περί το 1 δισ. ευρώ κεφάλαια. Σήμερα οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και όλα τα σχήματα παγώνουν είτε από έλλειψη ενδιαφέροντος, είτε από διοικητικές αποφάσεις για αναβολή.
Η αγορά εκτιμά ότι εν ευθέτω χρόνω θα τεθεί θέμα πώλησης και άλλου είδους θυγατρικών, που προσώρας δεν συμπεριλαμβάνονται στα πωλητήρια. Για παράδειγμα, η Εθνική Τράπεζα δεν σχεδιάζει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του «Αστέρα», όπως αντίστοιχα η Alpha δεν σκέφτεται να πωλήσει το «Hilton» ή η Eurobank τη Eurobank Ασφαλιστική ή το ξενοδοχείο «King George» της πλατείας Συντάγματος... Ομως, δεν παύουν να αποτελούν «τα ασημικά των ασημικών τους» και να συνιστούν περιουσιακά τους στοιχεία, ακόμη και αν έχουν πει από τα κεντρικά ότι δεν πωλούνται. Ανεξαρτήτως ότι η αγορά μπορεί να έχει τον αντίλογο ότι οι τράπεζες δεν είναι ξενοδόχοι ή ότι όλα είναι θέμα τιμήματος, ακόμη και οι ασφαλιστικές... που συνδέονται πιο άμεσα με τις τραπεζικές δραστηριότητες από ό,τι το management ενός ξενοδοχείου (το οποίο βεβαίως οι τράπεζες έχουν παραχωρήσει σε ισχυρά brand names). Οσο για τις ασφαλιστικές, η Alpha πρόλαβε και πούλησε τη συμμετοχή της προ λίγων ετών στον διεθνή ασφαλιστικό κολοσσό της AXA Ασφαλιστικής... Πωλητήριο βάζουν και οι ξένες τράπεζες, όπως η Millennium Bank της οποίας οι Πορτογάλοι μέτοχοι θέλουν να μεταβιβάσουν τη συμμετοχή της. Αντιθέτως, οι Γάλλοι στηρίζουν τις θυγατρικές τους στη χώρα, με τη Societe Generale να εγκρίνει μόλις χθες την πραγματοποίηση νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στη Γενική Τράπεζα, ύψους 575 εκατ. ευρώ. Μέτοχος στη Γενική είναι ο όμιλος της Societe κατά 88% περίπου.