Real Estate News NETWORKSOCIALOPINION.GR | INVESTNEWS.GR | PARATIRITIS.GR | PREMIUM.PARATIRITIS.GR

Η ευκαιρία της Ιαπωνίας

Αγοραστική ευκαιρία» για τους επενδυτές αποτελεί η Ιαπωνία, ύστερα από το τριπλό χτύπημα που δέχθηκε, τον σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα, δήλωσε χθες ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος.

Ήδη , τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από την πορεία των μετοχών των εταιριών που ασχολούνται με τις κατασκευές και τα οικοδομικά υλικά . Δέλεαρ; Το τεράστιο κόστος αποκατάστασης των ζημιών.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από εταιρείες, όπως η Daiwa House να παρασχουν περισσότερες από 30.000 προσωρινές κατοικίες εντός δύο μηνών για να στεγαστούν 350.000 άτομα που έχουν μείνει χωρίς στέγη. Την ίδια στιγμή ο ιάπωνας πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να «ξαναχτίσει από το μηδέν " 1.500 δρόμους, 48 γέφυρες και 15 σιδηροδρομικές γραμμές. Η κλίμακα της ανοικοδόμησης θα είναι τεράστια και ήδη εταιρίες έχουν ξεκινήσει την επιθεώρηση κτιρίων από την επόμενη ημέρα μετά το σεισμό και την επισκευή εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και εμπορικών κέντρων. Την ίδια στιγμή 11 λιμάνια υπέστησαν ζημιές απο το τσουνάμι. Στόχος να είναι το συντομότερο δυνατόν έτοιμα ώστε να βοηθήσουν στην υποδοχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Σε όλα αυτά , θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση της ζήτησης για γη που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή προσωρινών ή μόνιμων κατοικιών. Σπίτια, υποδομές εργοστασια, κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα για να αναστηλωθούν ή και να επιδιορθωθούν χρειάζονται εργατικά χέρια αλλά και οικοδομικά υλικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της απασχόλησης αλλά και της ζήτησης για οικοδομικά υλικά.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος της καταστροφής αναθεωρούνται ανοδικά. Η βρετανική υπηρεσία πρόβλεψης κινδύνου RMS αξιολογεί τις συνολικές ζημίες στα 300 δισ. δολ. που αντιστοιχεί στο 5% του ΑΕΠ. Η Παγκόσμια Τράπεζα -αν και δεν προέβη σε δικούς της υπολογισμούς - επικαλούμενη ιδιώτες αναλυτές, ανέφερε πως το κόστος των καταστροφών θα κυμανθεί από 122-235 δισ. δολάρια (2,5% -4% του ΑΕΠ), με το μεγαλύτερο μέρος του να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και την κυβέρνηση, όχι τις ασφαλιστικές. Ο σεισμός του Κόμπε το 1995 είχε προκαλέσει ζημίες 100 δισ. δολ., περίπου το 2% του ΑΕΠ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε επίσης πως κάθε «ψαλίδισμα» του ιαπωνικού ΑΕΠ κατά 0,25-0,5 της ποσοστιαίας μονάδας θα προκαλέσει πτώση 0,75%-1,5% στις εξαγωγές των αναπτυσσόμενων χωρών της Ανατολικής Ασία

pomidaani

nomisma_140x60
baner-pontiki