Πόσο μπορεί να επηρεάσει ο σεισμός στην Ιαπωνία την οικονομία της χώρας και κατ΄επέκταση την διαδικασία της παγκόσμιας ανάκαμψης; Αν το ερώτημα επιζητά μία απάντηση με βάση την οικονομική παρελθόντος τότε η απάντηση είναι απλή: Πρόκειται απλώς για θέμα χρόνου. Η απάντηση γίνεται δύσκολη αν στην συνάρτηση μπεί το ενδεχόμενο μίας πυρηνικής καταστροφής. Τότε , σίγουρα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.
Καταρχήν η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει υποσχεθεί να προχωρήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να αποφευχθεί η κατάρρευση. Όμως, η χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο έπεσε, μετά το άνοιγμα της Δευτέρας, τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πολλές μεγάλοι Ιάπωνες θεσμικοί επενδυτές - ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες και άλλοι οργανισμοί, - θα χρειαστεί να ρευστοποιήσουν μέρος των μετοχών τους για να αποκτήσουν ρευστότητα.
Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι δυνητικοί αγοραστές των μετοχών είναι πιθανό να κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια τους αφού φοβούνται την αβεβαιότητα . Λίγοι διαχειριστές κεφαλαίων θα πάρουν το ρίσκο να στην παρούσα συγκυρία Εν τω μεταξύ, οι αγορές θα πρέπει να ζήσουν με αρνητικές οικονομικές ειδήσεις. Χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες, μπορεί να είναι οι νεκροί. Πολλοί περισσότεροι ι άστεγοι. Η χώρα έχει αναγκαστεί να ξεκινήσει «διακοπές ρεύματος" για να αντιμετωπίσει την απώλεια της πυρηνικής ενέργειας. Υποδομές έχουν καταστραφεί Ο σεισμός έπληξε μια ευρεία σειρά βασικές βιομηχανίες της Ιαπωνίας. Honda, Toyota, Nissan, Sony, Panasonic και Toshiba έχουν κλείσει τα εργοστάσια προσωρινά .. Ωστόσο, τι σημαίνουν όλα αυτά για την παγκόσμια οικονομια;
Η οικονομία θα ανακάμψει, ίσως πιο γρήγορα από ό, τι πολλοί πιστεύουν. Άλλωστε πρόσφατη μελέτη αμερικάνικου επενδυτικού οίκου έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των μετοχών ς βασίζεται στα προσδοκώμενα κέρδη εταιριών για δεκαετίες,. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη τριμήνου, ακόμη και της επόμενης χρονιάς, δεν επηρεάζουν τόσο όσο νομίζουμε.
Μερικοί άνθρωποι θα πουν ότι η ιαπωνική αγορά συρρικνώθηκε κατά 25% τους μήνες μετά τον σεισμό του Kobe του 1995. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Το 1995, η ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά εξακολουθούσε να κατεβαίνει από τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών. Θυμόμαστε ότι η Wall Street, κατρακύλησε αμέσως μετά την 9 / 11 αλλά έχουμε ξεχάσει ότι σύντομα ανέκαμψε. Οι ασιατικές αγορές ξέχασαν πολύ γρήγορα το τσουνάμι του 2004. Μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε κάποια επίδραση στη Wall Street και αλλού αφού οι κεφαλαιαγορές έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα αλλά σε ποιο βαθμό ο σεισμός αυτός θα επηρεάσει την πραγματική οικονομία του υπόλοιπου κόσμου είναι πολύ πιο δύσκολο να μετρηθεί. Ναι, η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αλλά σήμερα έχει το μικρότερο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας των τελευταίων 40 χρόνων - 5,8%, σήμερα , 7,5% πριν από μια δεκαετία και περισσότερο από 9% στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Για τους επενδυτές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι, σήμερα, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές είναι ήδη αρκετά ακριβές