Μήπως δεν είμαστε οι πιό χρεωμένοι; Το realestatenews.gr προσπάθησε να καταγράφοντας τις πιό χρεωμένες χώρες της Ευρώπης (ως ποσοστό του ΑΕΠ) να προβληματίσει κάποιους για το αν τελικά είμαστε το "μαύρο πρόβατο". Η κατάταξη αυτή βασίζεται στο σωρευτικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και περιορίζεται σε μια ανάλυση των 25 μεγαλύτερων οικονομιών.Επίσης λήφθηκε υπόψη το εξωτερικό χρέος
1. Ιρλανδία - Χρέος / ΑΕΠ: 997% Οι ημέρες της Ιρλανδίας που διέθεται μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη είναι παρελθόν . Η ιστορία της κατστροφής είναι πολύ οικεία:εύκολος δανεισμός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών κατοικίας που προκάλεσε με την σειρά της την οικονομική κρίση. Το έλλειμμα έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ 14,3% του ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο για την Ιρλανδία να μειώσει το ανωτέρω ποσοστό σε 3% μέχρι το 2014, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναφέρει ότι η προθεσμία θα πρέπει να ξεχασθεί ενώ η Moody μείωσε στη συνέχεια την βαθμολογία του χρέους της
2. Κάτω Χώρες - Το χρέος / ΑΕΠ: 467% Το δημόσιο χρέος στην Ολλανδία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλλε και η σημαντική την υποστήριξη της κυβέρνησης στο τραπεζικό τομέα της χώρας.
3. Ηνωμένο Βασίλειο - Χρέος / ΑΕΠ: 409% Σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley , η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σοβαρή κρίση του χρέους στο εγγύς μέλλον αν συνεχίσει την τρέχουσα πορεία της. Όπως πολλές άλλες χώρες, η Βρετανία σε όλη τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης εφάρμοσε μία πολιτική ενίσχυσης με φορολογικά κίνητα και στήριξη του πιστωτικού συστήματος. Τώρα είναι η κατάσταση είναι κρίσιμη και αυτό έχει κινητοποιήσει την νέα κυβέρνηση,
4. Ελβετία - Χρέος / ΑΕΠ: 273% Σε γενικές γραμμές η Ελβετία θεωρείται ότι έχει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες του κόσμου.Το εθνικό χρέος άρχισε να κλιμακώνεται κατά την τελευταία δεκαετία,καθώς η ελβετική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση του Συντάγματος που αναγκάζει το δημόσιο εξισορροπεί τις δαπάνες και τα έσοδα κατά τη διάρκεια κάθε οικονομικού κύκλου. Αυτή η πολιτική τέθηκε σε εφαρμογή ως απάντηση στην αύξηση των χρεών που απορρέουν από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.Τα ελλείμματα αυξήθηκαν δεδομένου ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν και τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν. Μολονότι οι δαπάνες του Δημοσίου περιορίστηκαν σε όλους τους τομείς, η αύξηση των εσόδων δεν επαρκούν για να περιορίσουν το χρέος.
5. Πορτογαλία - Χρέος / ΑΕΠ: 228% Με το έλλειμμα του προηγούμενου έτους να φθάνει το 9,4% του ΑΕΠ, η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πρόγραμμα λιτότητας με στόχο τη μείωση τον αριθμό αυτό σε 2,8% μέχρι το 2013. Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν απεργίες στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών και των υπηρεσιών μεταφορών. Οι εν λόγω ενέργειες έχουν ωθήσει την ανεργία πάνω από 10%, που είναι η χειρότερη επίδοση στα τελευταία 40 χρόνια. Το βασικό πρόβλημα ήταν η χαμηλή παραγωγικότητα και ουσιαστικά δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Η Πορτογαλία κατατάσσεται στην τελευταία θέση με βάση την κατάταξη με την αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών που υιοθέτησαν το ευρώ ως κοινό νόμισμα. Η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες παρουσιάζει στασιμότητα, σε συνδυασμό με την καινοτομία και την ορμή των επιχειρήσεων.
6. Αυστρία - Χρέος / ΑΕΠ: 214% Η ύφεση και η βοήθεια της κυβέρνησης προς τις τράπεζες έχουν συμβάλει στην δημοσιονομική κρίση στην Αυστρία. Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την πολιτική των υψηλότερων φόρων υπέρ των διοικητικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών. Έχει προβλέψει ότι το ετήσιο έλλειμμα θα αυξηθεί από 3,5% έως 4,7% του ΑΕΠ μεταξύ 2010 και 2012 πριν αρχίσει να φθίνει. Η άνοδος της ανεργίας έχει οδηγήσει στην αύξηση των δαπανών για επιδόματα και άλλες παροχές.
Τέλος οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν σχέση του χρέους προς το ΑΕΠ 93% και 62% αντίστοιχα ενώ η Κίνα και η Ινδία έχουν ποσοστά 7% και 20% αντίστοιχα.